Artur Mas assegura que el dia 9 de novembre hi haurà “locals, urnes i paperetes” per votar la pregunta acordada des d’un principi. Foto: Jordi Bedos / ANC

“Anem endavant. El 9N hi haurà locals, urnes i paperetes”. Aquest és el missatge que va voler llançar abans-d’ahir Artur Mas després d’una nit –l’anterior– plena de desconcert i que va acabar amb el consens polític “esquerdat”, en paraules del president. La seva proposta, el seu pla B davant la suspensió del 9N original per part del Tribunal Constitucional, es presenta com una “consulta anticipada a la definitiva”: unes eleccions plebiscitàries amb una eventual gran coalició sobiranista.

Les reaccions polítiques s’han multiplicat en les darreres hores i han evidenciat la disparitat de posicions envers un nou 9N que, en forma de procés participatiu, no és la consulta que s’havia pactat però sí una oportunitat per poder votar la pregunta acordada –si bé en un marc de participació diferent– i tornar a demostrar la fortalesa de la majoria social a favor del dret a decidir –que al carrer es manté, almenys fins ara, unida–.

ELS DETALLS QUE SE SABEN
La nova ‘consulta’ no es farà d’acord amb el decret de la consulta original del 9N, suspès pel Tribunal Constitucional, sinó partint de “marcs legals preexistents de participació ciutadana” competència de la Generalitat. Això té diverses conseqüències, també per al govern espanyol: la possibilitat d’impugnar-la és molt difícil.

Dit això, no hi haurà un cens electoral: caldrà registrar-se personalment amb el DNI al lloc de la votació al moment d’exercir el vot –de manera informàtica per evitar duplicitats–. Ho podran fer els majors de 16 anys residents a Catalunya i també els catalans que visquin a fora però que al DNI hi consti que resideixen aquí. En aquest sentit, no hi haurà vot anticipat però els 15 dies posteriors al 9N es podrà votar –encara no se sap ben bé com– si s’acredita que no es pot fer el dia 9, de tal manera que el dia 10 només es donaran els resultats provisionals.

Per poder dur a terme la nova ‘consulta’ es necessiten 20.000 voluntaris –a partir de demà ja es poden fer les inscripcions– i es disposarà de 6.000 meses electorals en uns 600 locals, sobretot instituts públics de titularitat de la Generalitat. També es crearà un òrgan de supervisió que vetllarà per la transparència del procés.

Xavier Trias reafirma el seu suport a la nova ‘consulta’

“Sempre, l’Ajuntament i l’alcalde, estarem al costat del president i del Parlament: la nostra actitud serà de màxima col·laboració”. Així de contundent es va mostrar ahir l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, després de participar en l’ofrena floral de l’Ajuntament a la tomba de l’expresident de la Generalitat, Lluís Companys.

Segons l’alcalde, en processos com aquest “sempre hi ha tensions, però al final predomina el sentit comú”. “La unió fa la força i és bo anar el màxim de junts possible, cosa que no vol dir que no hi hagi moments de discrepància”, va argumentar Trias. Davant d’això, però, l’alcalde va afegir que, “com comprendran, el que fa el president m’agrada”.

Trias va explicar que, com cada any, membres de la corporació municipal reten homenatge a l’expresident Companys, el qual “va morir defensant Catalunya”. “És bo, en moments com aquest, tenir un record per una persona que va ser fidel a la terra fins al darrer moment. És un exemple que hem de tenir tots de fidelitat al país”, va sentenciar l’alcalde després de retre-li homenatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram