El PSC ha estat el partit amb més victòries als barris de la ciutat. Infografia: Línia Sant Martí

Les eleccions al Parlament del passat 14-F van deixar a Sant Martí una victòria molt clara del PSC, que va aconseguir ser la força més votada en sis dels 10 districtes de la ciutat. Els socialistes, gràcies a un total de 23.507 vots, van aconseguir un suport del 26,1%, una xifra que els va permetre quedar per davant, de forma còmoda, d’ERC. Així doncs, el PSC es va emportar la victòria igual que va fer al conjunt del país, tot i que en aquest cas només va ser per vots, ja que en escons es va produir un empat a 33 amb ERC.

Els republicans, per la seva banda, van ser segona força a Sant Martí amb 19.197 vots (21,3%). Així doncs, la formació que liderava Salvador Illa va aconseguir un marge de gairebé cinc punts percentuals respecte de la del republicà Pere Aragonès. El darrer lloc del podi, a força distància dels dos primers partits, va ser per a JxCat, que va rebre el suport de 13.564 veïns (15%). La formació que liderava Laura Borràs va ser la força més votada en quatre districtes (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia i l’Eixample).

A força distància de JxCat es va situar En Comú Podem, que va aconseguir 9.058 vots que van representar un suport del 10,1%. Els comuns, amb Jéssica Albiach al capdavant, van tornar a firmar uns resultats discrets en el còmput global, repetint els 8 diputats obtinguts el 2017.

La participació va estar marcada per la pandèmia: al districte va ser del 56,6%

LA IRRUPCIÓ DE VOX
Darrere dels comuns, a Sant Martí, com a cinquè partit més votat, va quedar Vox. La irrupció de la formació d’extrema dreta, després d’aconseguir 11 diputats i situar-se com a quarta força, va ser la pitjor notícia de la nit electoral. Al districte, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga va recollir 6.114 vots (6,8%). El partit ultra va aconseguir quedar per davant de la CUP per molt pocs vots, ja que la formació de l’esquerra independentista en va obtenir 6.082 (6,8%). Els cupaires, amb Dolors Sabater de cap de llista, van firmar un magnífic resultat al conjunt del país amb nou diputats.

En setena posició va quedar el que va ser el gran derrotat de la nit, Ciutadans. Després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte es va haver de conformar amb 5.641 vots (6,3%). Per sota de Cs va quedar el PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. A Sant Martí els populars es van quedar en el 4,1% dels suports (3.710 vots).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, les eleccions de diumenge van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A Sant Martí, per la seva banda, la participació va ser del 56,6%, mig punt inferior que la del conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%.

Els barris: vuit victòries del PSC i dues d’ERC

La victòria socialista al districte es fa molt evident si es miren els resultats dels barris, ja que el PSC va aconseguir tenyir-ne de vermell vuit dels deu. ERC, per la seva banda, es va endur la victòria en els dos restants.

Així doncs, el PSC va ser el partit més votat al Besòs i el Maresme (34,9%), a la Verneda i la Pau (34%), a Provençals del Poblenou (28,5%), a Sant Martí de Provençals (28,4%), a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (25,9%), al Clot (25,2%), al Parc i la Llacuna del Poblenou (24,2%) i a la Vila Olímpica (23,9%). En aquests vuit barris on els socialistes van guanyar, el segon lloc sempre va ser per a ERC, amb només una excepció: la Vila Olímpica, on la segona força més votada va ser JxCat.

Pel que fa a les dues victòries d’ERC, es van produir als barris del Poblenou, on els republicans van aconseguir un suport del 25,1%, i al Clot Camp de l’Arpa, on van rebre el 23,2% dels vots. Al Poblenou el segon lloc va ser per al PSC (20,6%) i el tercer per a JxCat (18,6%). El mateix ordre hi va haver al Clot Camp de l’Arpa, amb els socialistes en segon lloc (21,4%) i JxCat en tercer (20%).

D’altra banda, un dels aspectes negatius a destacar van ser els grans resultats que Vox va obtenir en alguns barris. Concretament, la formació d’extrema dreta va aconseguir ser el tercer partit més votat al Besòs i el Maresme, amb un suport del 10,7%, i a la Verneda i la Pau, on va ser capaç de recollir el 10% dels vots.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram