El paper dels voluntaris és clau perquè el Gran Recapte funcioni. Foto: Fundació Banc dels Aliments

Seria millor que no fos així, però el Gran Recapte que organitza la Fundació Banc dels Aliments s’ha convertit en indispensable des de ja fa temps.
Divendres i dissabte arriba la seva sisena edició i l’ambició dels seus organitzadors és manifesta: superar els 3,6 milions de quilos de menjar que es van recollir l’any passat i arribar als 4 milions. Per aconseguir-ho faran falta 20.000 voluntaris, que ja s’han aconseguit, tal com van demanar els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya en una crida feta el passat dia 13 de novembre.

Enguany s’han organitzat 2.000 punts de recollida en mercats i supermercats de Catalunya per aconseguir, principalment, aliments que es conservin durant temps (llegums, conserves, llet, oli, carn…). Quan la recollida d’aliments s’hagi completat, el següent pas serà, demà passat, classificar, gràcies a la feina dels voluntaris, els productes als magatzems de Barcelona, Reus, Lleida i Girona en altres magatzems repartits per les diferents comarques i a les seus de les entitats que repartiran els aliments. En el cas de Barcelona, que tindrà 1.000 punts, la recollida es farà en una nau del port que cedeix la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).

Un any més, la funció del Gran Recapte va més enllà de la recollida d’aliments, ja que també busca conscienciar la societat de la importància d’un consum alimentari raonable i sostenible i cridar l’atenció sobre l’impacte de la pobresa.

UN EXEMPLE AL DISTRICTE
En el cas de Sant Martí, qui realitza una gran tasca solidària des de fa molts anys és el Centre Sant Martí. Des de l’any 1992 aquesta associació sense ànim de lucre dóna suport als més desafavorits i crea diferents programes de desenvolupament humà.

Entre les seves tasques destaca el repartiment d’aliments a les persones més necessitades, que es fa gràcies al fet d’estar associats amb el Banc dels Aliments. L’entitat reparteix, una vegada al mes, menjar entre 400 persones. Per detectar les persones en risc d’exclusió, treballen conjuntament amb els Serveis Socials del Districte.

Un gran dinar per alertar sobre el malbaratament

Dissabte passat, en el dia de la prevenció del malbaratament alimentari, es va celebrar a la plaça dels Àngels de Ciutat Vella El Gran Dinar d’Aprofitament a Barcelona.

Va ser un àpat multitudinari que va permetre servir 4.000 dinars gratuïts amb aliments aprofitats de mercats i botigues que no poden vendre perquè caduquen aviat i pel seu mal aspecte. El Gran Dinar l’organitzava la Plataforma Aprofitem els Aliments, creada enguany, i que pretén “generar accions conjuntes entre les entitats i institucions que promouen una cultura de l’aprofitament”, tal com expliquen al seu web.

En paral·lel també s’ha posat en marxa la campanya ‘Som gent de profit’, que impulsen la Generalitat, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana. Aquesta campanya, durant el que queda d’any i tot el que ve, portarà a terme diferents accions per tal de conscienciar sobre el malbaratament d’aliments, un problema molt greu amb conseqüències econòmiques i ambientals. Una de les iniciatives és la creació d’una aplicació mòbil que ajudarà la gent a gestionar millor la seva compra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram