El nou 9N serà una nova oportunitat perquè els catalans expressin la seva voluntat política. Foto: ANC

Menys de 10 dies. El nou 9N s’acosta i a mesura que aquest “procés de participació ciutadana”, tal com l’ha definit la Generalitat, és a tocar, es van coneixent nous detalls del seu funcionament.

La infraestructura pel desenvolupament d’aquesta jornada de mobilització dels ciutadans de Catalunya serà de 6.695 meses repartides en 1.317 locals de participació en 942 municipis, amb una participació de 40.000 voluntaris, segons ha anat desgranant en els darrers dies la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. La majoria d’aquests punts de participació se situaran en instituts de secundària, ja que aquests centres d’ensenyament són propietat de la Generalitat. El mateix govern es va posar en contacte amb els directors dels instituts mitjançant una carta per tal de garantir la màxima col·laboració.

La jornada començarà a les 9 del matí i finalitzarà a les 8 del vespre, que és el mateix horari que en unes eleccions oficials, però, tot i que en un primer moment el president de la Generalitat, Artur Mas, va parlar de “consulta”, la vicepresidenta Ortega va evitar en tot moment aquesta paraula durant la roda de premsa de la setmana passada, on es va informar del nombre de municipis que tindran locals de participació.

I és que tot i ser la Generalitat l’encarregada d’organitzar tot el dispositiu, el nou 9N no és un procés electoral oficial del qual se’n derivi un mandat democràtic i també presenta diferències amb l’anterior 9N, que era una consulta no referendària. A diferència del primer, aquest 9N no tindrà un cens de votants previs, sinó que la gent s’haurà d’inscriure al mateix moment d’efectuar el vot al punt de votació assignat. Qui no pugui votar el mateix dia 9 podrà fer-ho en alguna de les delegacions territorials de la Generalitat entre el 10 i el 25 de novembre.

RESULTATS
Els resultats provisionals es coneixeran l’endemà de la jornada, el dia 10 de novembre, però per saber els definitius caldrà esperar uns dies, concretament fins després del 25 de novembre, un cop acabi tot el recompte.

L’Estat anuncia impugnació per la pregunta

L’Estat impugnarà el nou 9N amb l’argument que la Generalitat manté la pregunta sobre si els catalans volen que Catalunya sigui un Estat independent. 

L’advocacia estatal considera que, encara que no existeixi cap ordre oficial, el Govern hi ha implicat l’Administració catalana donant instruccions als Mossos d’Esquadra i als funcionaris. En el moment del tancament d’aquesta edició, l’executiu espanyol estava a l’espera de l’informe urgent del Consell d’Estat per decidir quina via jurídica es fa servir per recórrer el procés participatiu que impulsa la Generalitat.

Tot i això, des de l’executiu català, el seu portaveu, Francesc Homs, va assegurar abans-d’ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern que “això no pot ser suspès. No es pot prohibir allò que no es fa. No puc acceptar la hipòtesi que això quedi suspès”. “Per tant”, va afegir el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, “continuarem fent això que fem. Jo crec que s’hi enganxaran els dits. Farem tot això que ja fem perquè hi hagi urnes el 9 de novembre”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram