Vol vostè que la gestió de l’aigua de Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana? Aquesta pregunta, directa i concisa, resumeix l’esperit de la iniciativa ciutadana que té com a objectiu principal remunicipalitzar aquest servei, bàsic per a les persones.

El dia 15 de desembre va arrencar aquesta campanya, anomenada Gota a gota remunicipalitzem l’aigua a Barcelona, que hauria de tenir el seu moment final el pròxim dia 15 de febrer, quan els organitzadors haurien d’entregar 15.000 signatures per instar el Ple de l’Ajuntament a prendre les mesures necessàries per garantir un dret humà com és l’accés a l’aigua. El passat dia 1 de febrer, els organitzadors van fer una actualització de l’estat de la campanya i van assegurar que estan “a tocar” del seu objectiu, però van fer una nova crida als veïns de la ciutat perquè acabin de donar-los el suport que els cal.

A més, els organitzadors han posat a disposició dels veïns un canal de Telegram i un nou compte de correu electrònic, [email protected], a través del qual responen dubtes i organitzen els voluntaris que els ajuden a recollir les signatures en els diferents punts de la ciutat, i fins que arribin a les 15.000 firmes posaran una paradeta informativa al carrer del Portal de l’Àngel.

Aquest moviment s’inspira en les consultes i els referèndums que ja s’han convocat per diferents moviments socials en altres ciutats com Madrid o Berlín, i en països com Itàlia i l’Uruguai. A més, s’emmiralla en la històrica lluita veïnal dels anys noranta contra els impostos abusius del rebut de l’aigua.

LA UNIÓ FA LA FORÇA
En una reivindicació com aquesta cal aglutinar forces i això es va fer evident el passat dia 11 de gener en una roda de premsa per informar de la campanya que es va celebrar a la plaça Sant Felip Neri.

En aquest sentit, la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, va recordar que aquesta lluita no és nova i que durant la dècada de 1990 “el moviment veïnal de la ciutat va ser capaç de mantenir un pols amb les administracions que va durar gairebé deu anys i que va finalitzar amb una amnistia fiscal perquè el deute es reduís”.

Un altre dels agents involucrats en aquesta iniciativa és la plataforma Aigua és Vida. Una de les seves portaveus, Míriam Planas, va aplaudir la posada en marxa d’aquesta iniciativa i va dir que ja és hora que la gestió torni a ser pública després de 150 anys en mans privades. Tot i això, Planas va criticar l’actuació del govern municipal, que ha aprovat dues mocions per estudiar la remunicipalització però “no ha pres cap decisió al respecte”, i també va qüestionar dos recursos que s’han presentat contra aquesta iniciativa, assegurant que hi veu la mà d’Agbar al darrere.

Per últim, Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, va insistir en la necessitat de canviar el model de gestió dels serveis bàsics perquè “és l’única forma d’acabar amb la pobresa energètica”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram