Imatge amb alguna de les pintades que van aparèixer al Gregal. Foto: Twitter (@dabikomartin)

El despertar que van tenir les dues germanes responsables de la cooperativa Gregal del barri del Besòs i el Maresme, el passat 26 de novembre, no va ser gens agradable. I és que el local, situat a la cruïlla de la rambla Prim i el carrer Ferran Bassa, va patir la nit anterior un atac feixista.

Esvàstiques, els números 14/88 (simbologia del supremacisme blanc), creus celtes i altres referències a la ideologia feixista. Això és el que el responsable o els responsables de l’atac van considerar que calia pintar a la porta i la façana de l’edifici perquè la solidaritat que s’exerceix des d’aquest menjador social no hi entén de nacionalitats i orígens.

ÀNIMA DEL BARRI
El menjador social Gregal és una de les ànimes del barri. Les dues germanes que el porten, juntament amb el president de l’Ateneu Gregal, representen a la perfecció el que implica la solidaritat veïnal. En un barri on la pobresa fa estralls, aquest espai funciona des del 2013 –al principi va néixer com a menjador social per a nens­– i cada dia ofereix entre 300 i 400 dinars.

A banda dels problemes que el Gregal mira de combatre i mitigar, a finals del 2017 i principis del 2018 l’entitat li va tocar viure un problema de primera magnitud en la seva pròpia pell. El projecte solidari va estar a punt desaparèixer a causa d’un deute de 60.000 euros amb l’Ajuntament per no justificar correctament la subvenció de l’any 2016. Els múltiples requisits burocràtics no eren la principal preocupació dels responsables de l’espai i això va acabar provocant que haguessin d’assumir el deute per poder seguir tirant endavant el projecte. El contratemps ­–al maig es va aprovar un conveni amb l’Ajuntament que facilita la situació­– no va tombar el Gregal, que de fet és la gran aposta de l’Ajuntament a l’hora de desenvolupar el Pla de Barris al Besòs, ja que té l’etiqueta de projecte motor per tal que la tasca que fa es pugui ampliar i diversificar. També ofereixen, per exemple, un servei de lavabos i dutxes per a les persones sensellar.

MANIFESTACIÓ DE SUPORT
L’atac va provocar la ràpida reacció de molts veïns del barri, que el mateix dia a la tarda es van manifestar per expressar el seu rebuig als fets. Sota una pancarta on es podia llegir ‘El Besòs dice no al fascismo’ una cinquantena de veïns van deixar clar que el Gregal no es toca.

El memorial del Fòrum, pintat

L’atac del Gregal no és l’únic cas d’intolerància que es va viure al districte al novembre. El memorial dels afusellats pel franquisme del Fòrum va ser víctima, tal com va publicar Tot Barcelona, d’un atac amb pintades on es podia llegir ‘Asesinos republicanos’ i ‘Por comunistas’.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram