Aragonès Espai Línia

El president Aragonès, a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’independentisme que representa ERC ja fa temps que va veure que l’actual etapa política que viu Catalunya ha d’estar marcada pel pragmatisme i la gestió política. Els moments de l’èpica han quedat enrere i l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu partit ho tenen clar. Així s’ha evidenciat aquest matí a l’Espai Línia, on Aragonès ha estrenat el cicle de conferències polítiques de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social en el marc de la campanya electoral del 12M. Era el dia de parlar de polítiques socials i això ha permès a Aragonès fer un discurs socialdemòcrata clàssic, amb una clara reivindicació d’aquest bon invent europeu històric que és l’estat del benestar. I en aquest escenari, Aragonès ha parlat de la Catalunya “dels vuit milions” per reivindicar “una societat forta amb un estat del benestar fort”. “No es pot pretendre gestionar la Catalunya dels vuit milions amb els recursos de la Catalunya dels sis milions”, ha afegit.

I és aquí on ha aparegut la proposta estrella del president de la Generalitat, i candidat d’ERC, d’un “finançament singular” per a Catalunya, presentada ja fa setmanes. Un sistema de finançament que Aragonès ha reivindicat, en un primer moment, amb aquesta idea: “Recuperem el control dels impostos que paguem”. Un marc polític, el de recuperar el control, que per un moment ha tingut una petita reminiscència ‘brexitiana’, ja que un dels grans lemes dels partidaris del Brexit va ser el Take back control (“Recuperar el control”).

Aragonès Espai Línia

La sala auditori de l’Espai Línia s’ha omplert de premsa i de representants de les entitats. Foto: Espai Línia

Més enllà d’aquest fet puntual, Aragonès ha remarcat que la seva prioritat per a la pròxima legislatura, si és president, serà aconseguir aquest nou finançament “a l’estil basc o navarrès”, perquè actualment s’està evidenciant, considera el candidat d’ERC, “la diferència entre disposar o no dels impostos que pagues”.

La clau de la caixa, un altre dels conceptes utilitzats avui per Aragonès, és fonamental, ha remarcat el candidat republicà, per poder combatre un dels grans reptes que Catalunya té com a país: les desigualtats socials. “La Catalunya més social s’ha de centrar en aquesta lluita”, ha dit Aragonès, que en aquest context hi ha afegit el repte que suposa tenir un país “més plural” que fa uns anys.

Aragonès Espai Línia

Aragonès ha compartit escenari amb la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina. Foto: Joanna Chichelnitzky

Illa és un “gestor” i la prioritat de Puigdemont és “ell mateix”

L’aposta d’un nou finançament també li ha servit per deixar anar crítiques, pròpies de la campanya electoral, cap als seus dos grans rivals polítics: Salvador Illa (PSC) i Carles Puigdemont (Junts + Puigdemont per Catalunya). “Fer de mers gestors”, ha dit sobre Illa i el PSC, mentre que amb Puigdemont s’ha mostrat més contundent i ha afirmat que “la prioritat és ell mateix i la seva situació personal”.

Uns retrets que també s’han fet evidents durant les múltiples vegades que l’actual president, fent referència a Junts, s’ha referit a “les retallades” de la darrera dècada. De la mateixa manera que els altres retrets cap a Illa s’han dirigit a criticar-li el missatge de considerar “un privilegi” el fet de reclamar un finançament propi per a Catalunya. “És un privilegi voler places de residència per a la gent gran?”, s’ha preguntat el líder d’ERC.

Aragonès Espai Línia

Aragonès ha incidit en les seves propostes socials. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’habitatge i la immigració, grans reptes

Les polítiques socials eren l’eix central de l’acte d’avui i, partint d’aquest marc, Aragonès ha parlat de l’habitatge i la immigració com a qüestions fonamentals. “Els preus del lloguer s’han disparat i fan impossible la vida amb els ingressos que té la població”, ha dit el candidat d’ERC. Però ha estat en la Catalunya “dels vuit milions” on ha centrat més el seu missatge. “La pluralitat i la diversitat és intrínseca al país; som terra d’acollida. Això és una riquesa, però també tenim reptes des del punt de vista de la cohesió social, i les desigualtats es poden accentuar”, ha dit Aragonès.

En aquest escenari, ha reivindicat les “polítiques republicanes” i ha anunciat una millora de les prestacions socials per a la pròxima legislatura si continua governant. Amb la mirada posada en la “cohesió social”, ha fet un avís clar: “Hem d’evitar els guetos i hi ha risc que se’n produeixin”. Per això, ha afegit, “el pla social de barris per a polítiques comunitàries és clau”.

“La nació és la gent”

L’Aragonès més polític, des d’un punt de vista teòric, també s’ha vist avui quan en el seu discurs ha definit com entén la construcció “d’una Catalunya més social”. “Al final, una nació pot tenir uns símbols, però la nació és la gent i el que sentim les persones. Els neguits, les pors, les esperances… I hem de respondre a això”, ha assegurat. I és aquí on ha aparegut un altre dels conceptes més repetits pel republicà els últims temps, el de la “Catalunya sencera”, que principalment s’explica per la històrica idea, ha afegit, de la “Catalunya un sol poble”.

Aragonès Espai Línia

La repercussió mediàtica de la conferència d’Aragonès ha estat gran. Foto: Joanna Chichelnitzky

Una idea, la d’un sol poble, que pot patir fuites des del punt de vista de les desigualtats, perquè avui Aragonès ha posat al damunt la taula, en forma d’avís, xifres que són preocupants: “Tenim un 24% de la població en risc de pobresa i el percentatge és més alt si parlem de pobresa infantil. El 36% de la població tindria dificultats per afrontar una despesa imprevista i un 20% té problemes per mantenir la llar a una temperatura adequada”.

La principal recepta d’Aragonès contra tot això ha quedat clara: recuperar el control dels impostos per poder tenir més diners per a les polítiques socials. Perquè, tot i que la famosa frase de James Carville, assessor de Bill Clinton, que deia “És l’economia, estúpid!” està força gastada, sembla que continua sent certa. I tot indica que Aragonès, que ha recordat que va ser conseller d’Economia, també ho creu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram