La incineradora de Tersa fa anys que aixeca recels. Foto: Arxiu

Un nou estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que es va presentar el 22 d’octubre en una reunió de seguiment del grup que estudia les dioxines a la zona on hi ha la incineradora Tersa, apunta un descens notable de les dioxines cancerígenes respecte de les mesures fetes en anys anteriors. Des de la plataforma AireNet, que des de fa temps denuncia la contaminació de l’aire que Tersa estaria provocant, afirmen que els resultats de l’estudi s’han de rebre amb “moltes reserves”.

Un dels seus portaveus, Enric Navarro, explica a Línia Sant Martí que l’estudi tenia previst recollir les dades a través de set punts de presa de dades més un altre que s’havia de col·locar a la incineradora. Navarro, però, afegeix que “finalment només es van fer servir quatre punts dels quals només es van recuperar dades de dos”. És per això que afegeix que l’estudi “no és concloent”, al mateix temps que també critica que “no s’ha tingut en compte el factor del vent, que és importantíssim”.

CALDRÀ ESPERAR
L’estudi de l’ASPB estableix, doncs, que els nivells de dioxines cancerígenes ha baixat molt respecte d’anys anteriors. Això però, tal com la mateixa agència admet, pot tenir diverses explicacions. Una d’elles és que les últimes dades es van agafar durant l’estiu, una època de l’any on les dioxines baixen, mentre que els altres mesuraments es van fer a l’hivern.

Una altra qüestió que cal tenir present, que tant l’ASPB com AireNet posen al damunt de la taula, és que aquesta millora arriba després que TERSA hagi gastat més del doble de gas natural i gairebé un 60% més de carbó actiu per als seus filtres per cremar la mateixa quantitat de residus que en tot el 2016 i 2017. Això, afirmen les entitats veïnals i AireNet, demostra que la incineradora “està filtrant molt més els contaminants i que ara sí que estan cremant a les temperatures que marca la llei”. El dubte que exposen és si ara s’està fent així perquè “saben que se’ls està estudiant”. Per últim, des de la mateixa ASPB proposen que caldrà tornar a fer mesures a l’hivern, mentre que els veïns volen un estudi encara més complet.

JORNADA DE DEBAT
D’altra banda, el 10 de novembre la sala d’actes de l’Associació de Veïns de Diagonal Mar acollirà la jornada ‘Residu Zero=Incineració Zero’. La jornada té com a objectiu argumentar “perquè cal rebutjar la construcció de noves plantes d’incineració o modernitzar les actuals”, tal com expliquen des de l’organització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram