El president Torra es va reunir amb el sector del comerç el 27 de març. Foto: Generalitat

La preocupació entre el petit comerç provocada per la crisi del coronavirus és molt gran. Ja fa molts dies que la gran majoria de negocis dels barris tenen la persiana abaixada, amb tot el que això comporta.

Als barris de Sant Martí la situació no és diferent. Un exemple és el Poblenou. El president de l’eix comercial del barri, Miguel López, explica en declaracions a Línia Sant Martí que la sensació entre els comerciants és de “desemparament total”. “Tenim la sensació que no s’està fent res bé, les ajudes no estan arribant i estem al dia que estem”, afegeix López. El president de l’eix comercial creu que “ni les moratòries són reals i les que s’han anunciat fins ara són ridícules”.

Sobre la reobertura dels comerços i si alguns ja no tornaran a obrir, López explica que “és un escenari del qual encara no n’hem parlat molt”, tot i que pronostica que els que ho tindran més difícil seran els negocis que havien obert fa poc.

REUNIÓ AMB TORRA
Per tractar tota aquesta realitat, representants del sector del comerç es van reunir telemàticament el passat 27 de març amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. Després de la trobada, Torra va assegurar que el Govern treballa “per donar suport a empreses i treballadors i alhora reconstruir el teixit productiu del país, basant en gran part en pimes i autònoms”. “La situació és greu i ens esperem setmanes de dificultats”, va admetre Torra.

Per la seva banda, la consellera Chacón va dir que la “situació del comerç és crítica” i va remarcar que ara les prioritats han de ser “la liquiditat i la moratòria” en tot allò que té a veure amb els pagaments, siguin d’impostos, de cotitzacions o de quotes d’autònoms. “No tenim un gest del govern espanyol i això condemna a mort moltes pimes i microempreses del sector”, va afegir la consellera.

Pel que fa a les ajudes, la conselleria d’Empresa i Coneixement va anunciar que s’amplien fins a 9 milions d’euros els ajuts que anualment atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) per ajudar els autònoms, el petit comerç i les petites empreses del sector. També es reforçaran les línies de crèdit per als préstecs per a les petites empreses del comerç amb 13,8 milions d’euros.

Cal veure, però, si no serà massa tard, ja que el president de RetailCAT, Joan Carles Calbet, ha alertat d’una allau de fallides i suspensió de pagaments perquè s’està trencant la cadena de pagaments per la falta de liquiditat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram