La façana de l’església de Sant Bernat Calbó vista des del carrer Marià Aguiló. Foto: Google Maps

La darrera missa a l’església de Sant Bernat Calbó es va celebrar l’octubre de l’any passat. L’edifici, inaugurat el 1957, estava en molt males condicions, i l’alt cost de la seva rehabilitació van causar que l’Arquebisbat de la ciutat, després de rebre un escrit de l’Ajuntament, optés per enderrocar-lo.

El formigó estava greument deteriorat, i l’edifici també presentava senyals de carbonatació i suposava un risc per als vianants i per als alumnes de l’Escola de la Mar Bella, molt propera al temple.

COMENÇA EL PROCÉS
A principis del mes de juny va començar el conjunt de treballs per enderrocar l’edifici. Durant la segona setmana es van enretirar de l’interior del temple tota la iconografia cristiana catòlica i els mobles. El procés va continuar la setmana següent, amb els treballs previs a l’enderrocament de l’interior, que eren el darrer tràmit abans de la demolició de l’interior de l’edifici, que van acabar el 22 de juny.

Aquest mateix dia estava previst que comencessin les obres d’enderrocament de l’estructura de l’edifici, però finalment es va decidir aturar-ho per resoldre qüestions administratives pendents.

OBRES POSTPOSADES
“Vam aturar la demolició perquè faltava un permís per assenyalar el perímetre de seguretat, perquè no s’havia avisat i perquè podia afectar els casals d’estiu de l’Escola de la Mar Bella”, explica Marc Andreu, Conseller Tècnic del Districte, a Línia Sant Martí. “L’edifici té un valor patrimonial i sentimental però continuem aconsellant la demolició perquè es tracta d’un tema de seguretat”, continua Andreu.

Per tant els treballs continuaran. “La setmana passada vam pactar el calendari. A més, juntament amb el regidor i el gerent, ens hem reunit amb l’Arquebisbat i també hem fet trobades amb els col·lectius que s’han mobilitzat respecte al futur de l’església, l’Associació de Veïns del Poblenou i la plataforma Salvem la Repla”, assegura Andreu.

D’aquesta manera, el dia 27 d’aquest mes es reprendran els treballs preparatoris, ja que tots els permisos estan en ordre. Set dies després, durant la primera setmana d’agost s’iniciarà l’enderroc de l’edifici, que es farà en tres o quatre dies. “L’objectiu és que el dia 1 de setembre tot estigui net i buit perquè es pugui reprendre l’activitat escolar i celebrar amb normalitat la Festa Major”, conclou Andreu.

Projecte de convent

L’espai que es crearà després de l’enderrocament de l’església de Sant Bernat Calbó no quedarà buit.

El passat mes de març, l’anterior govern municipal va concedir una llicència d’obres a la Fraternitat de la Comunitat de l’Anyell, que se situarà a l’antic espai que ocupava l’església.

Aquest nou edifici, però, ha creat controvèrsia. La plataforma Salvem la Repla s’ha mostrat contrària al nou edifici perquè és “innecessari per al barri”, i han demanat que el projecte no tiri endavant. Per la seva banda, l’Associació de Veïns del Poblenou es mostra favorable al convent sempre i quan s’integri arquitectònicament al nucli antic del barri.

En el marc d’aquest debat per acabar de decidir què hi haurà en el nou espai, el Districte també ha parlat amb les monges i el bisbat. Unes converses que formen part d’un replantejament de la situació que ha iniciat el Districte per intentar satisfer les diferents sensibilitats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram