Part de la feina que es fa al local de la cooperativa, situat al Poblenou. Foto: Districte

Per tal de facilitar la recollida de residus i sensibilitzar la ciutadania perquè participi en aquest procés, des del passat 29 de juny ja funciona la cooperativa Alencop, una companyia d’iniciativa social que oferirà als veïns del districte la possibilitat de desfer-se de manera gratuïta d’electrodomèstics vells o de qualsevol mena de ferralla.

Per aconseguir-ho, cal posar-se en contacte amb la cooperativa, que aleshores desplaçaria alguns dels seus operaris al domicili, per tal de recollir els objectes i portar-los a la ferralleria o al punt verd corresponent.

Aquesta iniciativa sorgeix de l’Associació Procoop, de Promoció de sistemes socioeconòmics cooperatius, i té la col·laboració de l’Ajuntament i l’assessorament tècnic de Labcoop, un laboratori que impulsa projectes d’emprenedoria social. La seva tasca se centra en el cotreball, l’acompanyament, la dinamització territorial i la formació.

INCLUSIÓ LABORAL
15 joves d’origen subsaharià formen la plantilla d’Alencop. Alguns d’ells ja intentaven guanyar-se la vida de manera autònoma amb la venda de ferralla, però gràcies a la creació de la cooperativa, tindran la infraestructura i els mecanismes per garantir unes condicions de treball dignes.

Un d’ells és Joseph Silvere, un jove camerunès llicenciat en Ciència Política i Dret, que va arribar a la ciutat per estudiar un màster i que es va dedicar a recollir i vendre ferralla per sobreviure. Silvere s’encarrega de la comptabilitat i de l’atenció al client, des de la seva seu a una nau del Poblenou.

Aquesta iniciativa forma part de l’àmbit d’Immigració i Interculturalitat de l’àrea de Nova Ciutadania i Immigració. La directora, Núria Serra, assegura que es tracta “d’un projecte diferent”, que neix gràcies a la feina dels 15 socis i de Labcoop.

Tot i que el projecte neix de la mà d’una quinzena de persones, tant el Districte com la mateixa cooperativa tenen previst que creixi, de manera que en un futur no gaire llunyà, la plantilla de treballadors es doblarà, passant a ser de 30 socis.

VARIETAT I EFICIÈNCIA
Aquest nou servei recull des de ferros i derivats (bicicletes, cadenats, aixetes, estructures d’alumini, endolls o somiers), piles i bateries (de tots els tipus i mides), residus lumínics (LEDs, halògens i fluorescents) i residus d’aparells elèctrics i electrònics (aparells de música, ordinadors, rentadores, aparells d’aire condicionat o neveres).

Recollida amb bicis i una furgoneta

Alencop és una companyia pionera a la ciutat i al país, que s’ha implantat inicialment al districte.

Per tal d’anar pels domicilis i recollir els materials vells, la cooperativa té a la seva disposició tres bicicletes elèctriques que ja circulen pels carrers dels barris del districte. “La recollida es fa en parelles, perquè molts cops els materials que s’han de recollir són molt pesats”, explica Muntsa Busquets, responsable de comunicació, a Línia Sant Martí. “Aviat també comptarem amb una furgoneta per als objectes més voluminosos”, afegeix Busquets.

Els veïns que vulguin fer servir aquest servei han d’enviar un correu electrònic a l’adreça [email protected] o bé trucar al 936 119 2001.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram