Una recreació del futur aspecte de la biblioteca. Foto: Districte

El procés ja ha començat. Durant el passat mes d’abril, l’Ajuntament va adjudicar el concurs per a la construcció de la futura biblioteca Gabriel García Márquez a l’equip d’arquitectes format pels madrilenys Elena Orte i Guillermo Sevillano, que van presentar el projecte ‘El Bosc Encantat’. Aquest nou equipament es construirà al carrer del Concili de Trento, 161-167, al barri de Sant Martí de Provençals. L’edifici serà un homenatge a la figura de ‘Gabo’, que va viure a la ciutat entre 1967 i 1975.

En el moment d’anunciar el projecte vencedor, el regidor del Districte, Eduard Freixedes, va destacar que la biblioteca “és un equipament cultural llargament reivindicat pels veïns del barri”. Freixedes també va explicar que al mateix espai on es construirà la biblioteca s’ubicaran diferents equipaments municipals més: una escola bressol (substituirà a la que actualment es troba al Centre Cívic Sant Martí) i també l’arxiu històric del Centre d’Estudis Sant Martí.
Les obres de construcció de la Biblioteca Gabriel García Márquez començaran a principis de 2016. L’equip d’arquitectes format per Orte i Sevillano han projectat un edifici de quatre plantes per donar cabuda a la biblioteca i a la resta dels equipaments que es construiran.

Una de les grans novetats serà una plaça pública que servirà com a porta d’accés a la biblioteca, i que tindrà com a particularitat la seva arquitectura, ja que estarà elevada per sobre del ras del carrer, on se situarà la zona d’acollida i promoció d’accés directe per als usuaris, i també la sala polivalent i l’arxiu històric. A través d’aquesta es podrà accedir a l’entrada principal de la biblioteca, però també serà la plataforma d’accés a una planta semi soterrada, que serà l’emplaçament de l’escola bressol.

Les dues plantes superiors de l’edifici serà on s’ubicaran la resta de les dependències de la biblioteca, a la segona planta la secció infantil (en aquest pis també hi haurà les sales d’administració), i a la tercera planta la resta de documents.

A més, l’edifici s’organitzarà al voltant d’un ampli buit que hi ha al seu interior, que vertebra i relaciona tots els seus usos. Aquesta obertura permetrà portar llum natural fins al cor de l’escola bressol, millorant les seves condicions d’il·luminació.

Per últim, també es construiran accessos independents per als diferents equipaments.

Ampliant l’oferta cultural

La construcció de la futura biblioteca Gabriel García Márquez contribueix a ampliar i reforçar l’oferta cultural que el districte posa a la disposició dels veïns.

Aquest equipament se sumarà als sis que actualment estan en funcionament. Es tracta de la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz (carrer Joncar, 35), la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert (carrer Indústria, 295), la Biblioteca Sant Martí de Provençals (carrer Selva de Mar, 215), la Biblioteca El Clot – Josep Benet (plaça de les Glòries Catalanes, 37-38), la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner (rambla de Prim, 87-89) i la Biblioteca Xavier Benguerel (avinguda del Bogatell, 17).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram