La cultura popular és la protagonista de la festa. Foto: Ajuntament

Torna Santa Eulàlia. Del 6 al 12 de febrer, gegants, capgrossos, dracs, diables, àligues, castellers, colles sardanistes i altres expressions de cultura popular desperten per celebrar la Festa Major d’Hivern en honor a la copatrona de la ciutat, una tradició que compta amb segles d’història i que en les darreres edicions suma tradició amb noves formes d’expressió a través de la llum.

Enguany s’afegeix a la celebració el seguici festiu de Manresa, la ciutat convidada. A més, durant la festa també es presentarà la colla Ball de Bastons de Barcelona, una formació creada amb membres de les colles bastoneres de la ciutat perquè Barcelona pugui estar representada en un sol conjunt bastoner en ocasions especials. Una altra novetat és la reproducció de la bandera de Santa Eulàlia que l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona ha confeccionat i que oferirà a la ciutat.

I, com sempre, a tot plegat s’hi afegeixen els actes que marca el protocol festiu de la ciutat, com el Ball de l’Àliga, la col·locació del penó, la passejada de les Laies, la jornada castellera o el correfoc, entre altres.

LA FESTA DE LA LLUM
Però més enllà dels actes tradicionals i de cultura popular, un dels vessants més destacats de la festa és el festival Llum BCN, que enguany celebra la seva quarta edició i que coincideix amb la declaració del 2015 com a any Internacional de la Llum per part de Nacions Unides. Per aquest motiu, l’Ajuntament i l’Institut de Ciències Fotòniques han preparat un acte per a demà, 6 de febrer, que marcarà el punt de partida d’un any ple d’activitats relacionades amb la llum.

L’arquitecta Benedetta Tagliabue farà un pregó a les set de la tarda al Saló de Cròniques de l’Ajuntament i, a continuació, la Colla Jove de Barcelona oferirà una actuació amb castellers lluminosos a la plaça de Sant Jaume. Amb aquest esdeveniment es vol fer visible la importància de la fotònica en una ciutat que concentra gran part de l’excel·lència en recerca i innovació del país.

Per altra banda, els vespres de demà, dissabte i diumenge es podran veure una vintena d’instal·lacions lumíniques al cor de Ciutat Vella creades per alumnes i escoles de disseny, il·luminació, arquitectura o interiorisme de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació, entre altres entitats i artistes de reconegut prestigi.

Per poder-les visitar es proposen tres itineraris diferents: Mar, Catedral i Rambla. Cada un d’aquests recorreguts estarà senyalitzat amb llums de diferents colors i guiarà els visitants per tots els patis il·luminats. A més, paral·lelament als recorreguts pels patis dels edificis, Llum BCN també proposa instal·lacions artístiques a diferents places de Ciutat Vella.

Tanmateix, i com en edicions anteriors, les projeccions a les façanes també tornen a ser protagonistes durant les nits de festa. Així, la façana de l’Ajuntament, per exemple, projectarà Barcekholm, el mapping que es va poder veure durant la Mercè de l’any passat, i Trets de llum, cinc càpsules audiovisuals creades per alumnes d’Elisava.

PREMIS CIUTAT DE BARCELONA
En el marc de les festes, el 10 de febrer també es lliuren els Premis Ciutat de Barcelona, que distingeixen anualment la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a la ciutat per creadors i col·lectius o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen.

Entre els premiats d’aquest any destaquen la coreògrafa Sol Picó, el compositor Albert Guinovart, l’artista Jaume Plensa i el documental Ciutat morta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram