Magdalena Julián va passar molt temps a les colònies. Foto: Batabat

La distància dels noms. Aquest és el títol del documental de memòria històrica, produït per Batabat en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, i impulsat per quatre joves universitaris que han volgut retrobar uns testimonis que, sent infants durant la Guerra Civil espanyola, van formar part d’un projecte solidari internacional sense saber-ho.

L’any 1937, un periodista anglès, John Langdon-Davies, va iniciar un projecte solidari internacional per ajudar els infants que patien la Guerra Civil espanyola: unes cases d’acollida que, gràcies a un sistema d’apadrinament internacional, van donar llar a més de 400 nens entre 1937 i 1940.

Així doncs, durant uns anys, nens d’arreu d’Espanya que havien hagut de marxar de casa seva van viure en unes colònies infantils a Catalunya i al País Basc francès sent apadrinats per adults anglesos i americans, entre els quals destaquen noms tan coneguts com els de Frank Sinatra, Ingrid Bergman, Peter Ustinov o Eleanor Roosevelt.

Precisament, un d’aquests nens era la Magdalena Julián, actualment veïna de Sant Martí, que ara esdevé un dels testimonis principals del documental perquè és el que més temps va passar a les colònies.

El documental ja està rodat i ara està en fase de postproducció. Els seus impulsors, els quatre universitaris, han engegat una campanya de micromecenatge a Verkami per aconseguir el finançament necessari per poder-lo acabar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram