El Regiment vesteix els colors de l’escut del Casal de Barcelona. Foto: Regiment de la Ciutat de Barcelona

“Moltes persones desconeixen que Catalunya va tenir un exèrcit”. Jordi Riba, membre del Regiment de la Ciutat de Barcelona, un grup de recreació històrica dels fets de la Guerra de Successió, destaca en declaracions a Línia Sant Martí aquest aspecte quan participen en algun acte. El següent, organitzat pel Districte, tindrà lloc el pròxim dimarts dia 9 a les 6 de la tarda, quan el Regiment desfilarà des de la plaça Valentí Almirall, passant per la rambla del Poblenou, fins a la biblioteca Manuel-Arranz.

“Volem que la gent visualitzi què era un regiment català”, explica Riba. Quan el Regiment arribi el pròxim dimarts al seu destí, hi instal·larà un campament on realitzarà instrucció militar tal com es feia a l’època.

En aquest campament també es mostrarà l’armament, vestimenta i equipament dels soldats catalans que van lluitar contra les tropes borbòniques de Felip d’Anjou. “Ens basem al 100% en la història”, comenta Riba, que posa èmfasi en el fet que no porten “res a sobre que no s’avingui amb la realitat d’aquell moment”.

Seguidament es durà a terme una conferència a la sala d’actes de la biblioteca a càrrec de l’historiador Jordi Morell, on es farà un repàs als principals fets de la contesa bèl·lica a l’històric municipi de Sant Martí de Provençals. A més, durant la xerrada el Regiment de la Ciutat de Barcelona romandrà en formació per donar suport a les explicacions de Morell.

RECUPERANT LA MEMÒRIA
Una de les principals tasques del grup de recreació del Regiment de la Ciutat de Barcelona és la recuperació de la memòria històrica catalana durant la Guerra de Successió. “Amb iniciatives com la del Regiment, la Coronela o el Born Cultural, estem recuperant la història catalana, sovint silenciada”, remarca Riba. El nivell d’implicació dels membres del grup és molt alt i la seva fidelitat a la història i als fets és lloable. “Si cal, per vestir-nos portem teles de països com Turquia o perruques fetes a mida”, assegura Riba.

Tot plegat, un esforç conjunt per recordar l’esforç que van fer els catalans del segle XVIII per no perdre les seves llibertats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram