Can Felipa és un dels edificis municipals on els integrants del curs faran un estudi energètic. Foto: OBRA

La formació és un element clau per als aturats en el procés de reinserció al mercat laboral, especialment per a aquells que superen els 40 anys, i així també ho entén el Districte.

És per aquest motiu que el passat mes de juliol es va posar en marxa un curs de formació i ocupació sobre auditoria i certificació energètica adreçat a un grup de persones aturades de llarga durada residents a Sant Martí. El curs, on participen 10 aturats d’una edat compresa entre els 30 i els 55 anys, s’emmarca en una estratègia general de ciutat que promou actuacions d’aquest tipus a tots els barris de Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris que limiten amb el Besòs. És el que es coneix com la Franja Besòs. La voluntat del Districte és que aquest projecte sigui reproduïble en altres districtes per tal de formar alguns aturats de llarga durada que hi ha a tota la ciutat. Pere Almera, cap de departament de la Franja Besòs, explica que els resultats del curs “estan sent molt positius i la idea pot reproduir-se en el camp de la formació i la contractació”.

Per dur a terme aquest projecte, el Districte ha signat un conveni per a la contractació amb la Fundació Formació i Treball i amb el despatx d’arquitectes Picharchitects, que és l’encarregada d’impartir els cursos de formació. Precisament, a partir de l’inici d’aquest setembre, els participants en el curs ja han entrat en la fase de contractació, que inclou l’exercici de la seva feina fins a finals d’any. Una feina que consisteix a fer d’auxiliars en l’elaboració dels estudis i auditories sobre certificació energètica.

EDIFICIS MUNICIPALS
Els edificis que passaran aquest estudi de certificació energètica amb l’ajuda dels integrants del curs són un total de 18 de titularitat municipal del districte, entre els quals es troben els centres cívics, els casals de barri, els casals de la gent gran i les biblioteques. D’aquests 18, 6 també seran auditats, la qual cosa significa que l’estudi energètic serà més profund per tal de conèixer a fons el seu consum i poder fer propostes de millora que permetin aconseguir un estalvi energètic.

Una normativa recent

Des de l’abril de l’any passat les certificacions energètiques són una realitat. El govern espanyol va aprovar, a mitjans d’aquell mes, una llei que estableix que tots els edificis d’habitatges i d’ús terciari nous destinats a la compravenda o els ja existents destinats al lloguer han de disposar obligatòriament del certificat energètic. La normativa també estableix que els edificis públics de més de 500 metres quadrats també han d’haver passat l’estudi energètic.

En el cas de Sant Martí, els edificis municipals que superen els 500 metres quadrats són un total de 18. Un d’ells, a la imatge, és la biblioteca de Sant Martí de Provençals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram