Un capvespre amb el sol caient per l’horitzó blau fosc que marca el Mediterrani. La brisa marina, rom cremat i una bona companyia. Aquests són els ingredients que cada any serveixen per bastir les famoses cantades d’havaneres que proliferen a les platges catalanes durant la temporada d’estiu. I en aquest sentit, Barcelona no serà menys.

El pròxim dia 4 de juliol, en el marc de la Festa Major de la Vila Olímpica, tindrà lloc la tradicional cantada d’Havaneres a la platja del Bogatell, l’acte principal de la celebració i un dels que més visitants apleguen. Enguany hi actuaran els grups Xató, procedents de Vilafranca; Morralla, originaris del municipi de Pallejà; i Xarxa, l’únic grup barceloní, que delectaran els assistents a partir de les nou del vespre al Bogatell amb aquest estil musical tan carregat de records i nostàlgia. Un cop finalitzades les havaneres, es donarà pas al gran castell de focs artificials que posarà el punt final a la vetllada.

Les havaneres són un gènere musical nascut a la Cuba del segle XIX, fruit de la barreja de diferents ritmes i tradicions, que van arribar a Catalunya de la mà dels emigrants –tant espanyols com catalans– que van marxar de l’illa del Carib arran de la seva independència d’Espanya. El cert és que van arrelar amb força a Catalunya i a la seva tradició popular, i ara per ara és difícil trobar un poble costaner on no es faci una cantada d’havaneres. Mirant enrere, l’any 1966 va iniciar-se la famosa cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell i el 1994 es va crear la Fundació Ernest Morató per tal d’impulsar la investigació d’aquest gènere musical.

NO HI FALTARÀ EL ROM CREMAT

Un altre dels elements que no pot faltar durant una nit d’havaneres és el rom cremat. Originària de la Costa Brava, més concretament a la zona al voltant de Palafrugell, aquesta beguda alcohòlica es crea amb rom o amb un altre aiguardent, cafè, sucre, pell de llimona i espècies, entre les quals hi ha la canyella. Un element que no faltarà a la platja del Bogatell el pròxim 4 de juliol per acabar d’arrodonir la vetllada havanera perfecta.

Francesc Romeu, pregoner de les festes de la Vila Olímpica

La cantada d’Ha-vaneres s’emmarca en els actes programats de cara a la Festa Major de la Vila Olímpica, que tindrà lloc els dies 4, 5 i 6 de juliol. En aquest sentit, l’acte principal serà divendres, amb el pregó del capellà i periodista Francesc Romeu a l’espigó de la platja del Bogatell. Romeu, una persona molt vinculada al barri, és el rector de la parròquia de Santa Maria del Taulat al Poblenou.

Dissabte 5 de juliol, els infants i joves podran gaudir de diverses activitats esportives i lúdiques, i a la tarda s’organitzaran actuacions musicals amb piano i grups de corals a l’aire lliure al Centre de Barri de la Vila Olímpica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram