Amb l’objectiu d’acostar al mercat laboral aquelles persones que, per culpa de la crisi econòmica, n’estan més lluny, el Districte, el govern municipal i Barcelona Activa impulsen dos programes de formació i inserció laboral. Es tracta del PISL (Programa d’Inserció Socio-laboral) i el PROPER (Programa Personalitzat de Recerca de Feina), dues iniciatives que ajuden aquelles persones amb poca formació i recursos a posicionar-se millor al mercat de treball.

I ho fan amb la intenció de donar un servei de proximitat, tal com explica Pere Almera, cap del Departament Franja Besós de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori. Tant el programa PISL com el PROPER els gestiona Barcelona Activa des de cinc punts a la ciutat, un d’ells a Sant Marí, a l’edifici del Piramidón, on hi té la seu el Centre de formació d’adults La Pau. “El Districte possibilita que aquest servei radiqui a Sant Martí, a la Franja del Besòs,”, comenta Almera, ja que “hi ha persones que segurament poden necessitar més aquest servei”. Aquesta iniciativa s’ofereix al districte des de 2013 i no només dóna servei als veïns i veïnes de Sant Martí, sinó també als de Sant Andreu.

UNA OPORTUNITAT

El PISL dóna servei a les persones en risc d’exclusió social com són aturats de llarga durada majors de 45 anys, sense prestacions o només perceptors de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) i amb altres dificultats com poden ser famílies monoparentals, persones que han patit violència de gènere o que han superat addiccions. D’altra banda, el programa PROPER vol cobrir també aquelles persones empobrides que no es troben en risc d’exclusió però que tenen dificultats per accedir a una feina. Són persones d’entre 40 i 60 anys, aturades, amb poca experiència laboral, sense qualificació i amb un nivell baix de noves tecnologies.

Tal com explica Lorenzo Di Pietro, director de Capacitació Professional i Ocupació de Barcelona Activa, totes les persones que participen en un d’aquests programes vénen derivades dels serveis socials (en el cas del PISL, exclusivament) o acudeixen als serveis de Barcelona Activa. A tots se’ls ofereixen diverses càpsules formatives per millorar la seva ocupabilitat. “La característica que tenen aquests programes és que són personalitzats i tutoritzats, per a usuaris amb autonomia més baixa a l’hora de buscar feina”, comenta Di Pietro.

Aquest és el principal objectiu: ocupar els participants dels programes. Tot i que encara no hi ha dades disponibles, Di Pietro explica “que la percepció és que està funcionant bastant bé i els usuaris estan fent una valoració molt elevada del servei rebut”.

Més de 300 participants

En el primer any de funcionament conjunt dels programes PISL i PROPER s’han atès 325 persones des del punt d’atenció integral de Sant Martí, al centre de formació d’adults La Pau. Una dada “molt positiva tenint en compte que és el primer any que s’aplica el PROPER, però el punt té capacitat per absorbir encara més demanda”, comenta Di Pietro. “Per això hem iniciat una campanya al districte per donar a conèixer aquest servei entre els veïns”.

Precisament el programa PROPER va atendre 192 persones, 130 de les quals veïnes del districte de Sant Martí. Per la seva banda, el PISL va oferir formació a 133 persones més, 101 de Sant Martí.

Els dos programes s’articulen en itineraris personals d’inserció laboral flexibles i a mida de les necessitats de cada persona. Durant els itineraris, els usuaris reben formació a través de tallers d’orientació i recerca de feina, d’adquisició de competències i habilitats transversals i formació tecnològica. En alguns casos s’ofereix també formació professionalitzadora de curta durada, com per exemple cursos d’ajudant de cuina o prevenció de riscos laborals. A més, es beca aquelles persones que fan els cursos i no tenen cap ingrés econòmic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram