De motius en sobraven i de ganes de fer-se sentir també. Dissabte passat, milers de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona per reivindicar els drets de les dones amb motiu del Dia Internacional dedicat a elles. Sota el clam Jo decideixo, jo desobeeixo, la manifestació va tenir una reivindicació principal: la protesta en contra de la reforma de llei de l’avortament del govern espanyol.

Convocada per la Coordinadora Feminista, la marxa unitària va començar a la plaça Universitat i va acabar a la plaça de Sant Jaume. Molts col·lectius i entitats de tots els districtes de la ciutat, algunes d’elles de Sant Martí, i també de la resta del país van voler expressar així el seu rebuig a “l’ofensiva patriarcal i capitalista”. En aquest sentit, la reivindicació de l’avortament lliure i gratuït va ser el clam més repetit.

DADES PREOCUPANTS

Els motius per manifestar-se no eren només, però, la reforma de llei de l’avortament. I és que pocs dies abans, la Unió Europea va fer públic un estudi realment preocupant. Segons aquest informe, un terç de les dones europees ha patit violència de gènere física o sexual i només una de cada tres ha denunciat les agressions.

Les dues xifres, les més destacades de l’estudi, han regirat consciències i han tornat a posar sobre la taula el “vast abús dels drets humans”, en paraules de l’informe, que pateixen moltes dones del continent.

Si bé les xifres denoten que Espanya és un dels estats amb menor incidència d’aquesta lacra social, les estadístiques no són ni molt menys positives: gairebé una de cada cinc dones espanyoles ha patit agressions masclistes.

L’estudi més ampli que s’ha fet mai al món sobre la violència contra les dones ha servit per recordar que encara queda molta feina per fer en aquest àmbit i que les administracions, de tots els nivells, han de seguir destinant recursos a combatre un problema que afecta la crua xifra de 62 milions de dones a Europa.

Sant Martí es bolca amb el Dia de les Dones

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, Sant Martí s’ha omplert aquests dies d’una llarga llista d’activitats abans, durant i després d’aquesta diada.
Avui mateix, a les sis de la tarda, el Centre Cívic Besòs acollirà l’obra de teatre Las criadas, organitzada per l’Associació Ambar Prim. Una hora més tard, a les set de la tarda, tothom qui ho vulgui podrà gaudir d’art escènic de petit format amb Tinguem el sexe en pau, de Diario Fo, a la biblioteca Ramon d’Alòs-Monet. Per la seva banda, a les vuit de la tarda, el Casal de Barri del Poblenou acollirà la representació Petit Cloacale, de Carrie Punto.
Les activitats programades amb motiu del Dia de les Dones s’allargaran fins a finals de mes, concretament fins al dijous 27, quan tindrà lloc el Cafè-Tertúlia Dones Cuidadores a l’Espai Carmen Gómez a les cinc de la tarda. Una activitat que tancarà una llarga llista de propostes que van començar amb diverses activitats de les entitats i els tradicionals actes institucionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram