» Sant Martí acull un curs formatiu sobre tolerància zero dirigit a professionals del Districte
» Metges, infermeres, psicòlegs i treballadors socials s’han format en intervenció multicultural

Els participants del curs sobre violència de gènere i intervenció multicultural. Foto: Ajuntament

“La violència contra les dones ha existit sempre. La novetat és veure-la com a violència i deixar d’acceptar-la”. Amb aquesta cita de la sociòloga i catedràtica Inés Alberdi es pot resumir l’objectiu del curs que ha impulsat el districte de Sant Martí per treballar en la línia de la tolerància zero envers la violència de gènere.

Promogut per la Fundació SURT i l’Obra Social Fundació La Caixa, el curs Violència Tolerància Zero s’ha centrat en la intervenció en contextos multiculturals. Metges, infermeres, treballadores socials, psicòlegs i educadors de Sant Martí que participen en el Circuit Territorial contra la violència de gènere del Districte s’han format durant 16 hores distribuïdes en quatre sessions.

“Els professionals han valorat amb un notable alt el curs i intentaran aplicar a la seva tasca diària els coneixements adquirits”, explica Vanessa Garcia, tècnica de Dona del districte de San Martí. Segons Garcia, aquest curs és “la primera pedra d’un llarg camí per construir”, però també “el primer pas per poder començar a intervenir”.

I és que el curs ha servit per facilitar elements per a la comprensió de les situacions concretes a través de la reflexió sobre diferents aspectes relacionats amb la violència de gènere. A més, la formació ha afavorit l’adquisició de noves competències per treballar amb grups multiculturals i ha plantejat noves propostes metodològiques per a la intervenció psicosocial amb grups. Per últim, el curs també ha ofert un model estratègic per poder avaluar les intervencions que es realitzen.

Segons dades del Departament d’Interior, més de 2.600 dones han estat víctimes de violència de gènere en l’àmbit de la parella durant el primer trimestre d’aquest any a tot Catalunya. Hi ha hagut més de 1.300 detinguts i dues víctimes mortals. Unes xifres que indiquen que cal seguir treballant, com està fent Sant Martí, per combatre una violència intolerable.

Més enllà del mal físic

La violència de gènere és definida per les Nacions Unides com aquells actes envers les dones i nenes que “puguin tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com a la privada”. Per tant, existeixen diferents tipus de violència de gènere:

FÍSICA_Danys en el cos de la persona que poden produir lesions o, fins i tot, la mort.

PSICOLÒGICA_
Actes o conductes de desvaloració, humiliació, temorització i por.

SEXUAL_Imposició d’una relació sexual contra la pròpia voluntat de la persona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram