El CE Vila Olímpica compta amb el segell de garantia ètica SES. Foto: CE Vila Olímpica

Amb l’objectiu de que l’esport de base sigui una eina educativa, integradora i que afavoreixi  la cohesió social, Sant Martí, en col·laboració amb la Fundació Itinerarium, ha impulsat un projecte que pretén instaurar un codi ètic als clubs del districte.

“Hem triat 10 clubs representatius del Districte per començar a fer un estudi per veure com orienten l’ètica en l’esport”, explica a Línia Sant Martí Germán Gutiérrez, tècnic d’Esports de la Direccio d’Atenció a les Persones.

El projecte acaba de començar i per això només s’ha dut a terme la primera fase en la que alumnes de la UB realitzen entrevistes amb els directius dels clubs per conèixer les seves pràctiques. Gutiérrez explica que el següent pas serà “crear un projecte específic per cada club”.

L’objectiu d’aquest pla és implementar en l’activitat del club una sèrie de normes. “Prohibir les baralles entre els nens i els arbitres, establir que els pares s’han de comprometre a no cridar ni insultar, promoure que els entrenadors tractin amb respecte als nens i a l’altre equip… aquestes són algunes de les normes que volem instaurar”, comenta el tècnic.

Els clubs que aconsegueixin posar tot això en pràctica rebran el Sports Ethics Seal (SES), un segell de garantia ètica per a entitats esportives dedicades a la formació infantil i juvenil. Tal com defineix Gutiérrez, “podríem dir que és com un segell de qualitat que demostra que el club  promou l’ètica com l’element bàsic del gaudiment de l’esport base”.

EL PROJECTE SES

El projecte SES és una iniciativa que ofereix a les entitats de l’esport base una metodologia per portar endavant mesures i accions formatives, que previnguin conductes de risc, i ajudin als menors a adquirir valors saludables i positius per a una convivència responsable, constructiva i solidària.

Per aconseguir-ho es treballa en tres fases. La primera és la creació d’una cultura ètica dins l’entitat. Cal, per tant, elaborar i difondre un còdi ètic que reculli les premisses essencials dins aquest àmbit.

En segon lloc, cal disposar de mesures organitzatives que assegurin i afavoreixin el compliment d’aquest còdi. A través d’aquests canals, qualsevol membre del club pot presentar les seves qüestions i suggeriments així com informar sobre incidències.

Finalment, cal posar en marxa les pràctiques ètiques. En aquest sentit, és el club qui ha de promoure accions formatives, esportives i socials. Fonamentalment, es treballa amb pràctiques durant els entrenaments i en la comunicació.

L’èxit del Club Vila Olímpica

El Club Vila Olímpica és el primer de Barcelona en rebre un reconeixement SES a la seva pràctica ètica de l’esport.

“Volem tenir un perfil de club ètic i demostrar que estem sensibilitzats”, explica a Línia Sant Martí, Àlex Corres, director de Clot de la Mel, instal·lació gestionada pel club.

“Hem creat una comissió ètica en la que hem visualitzat diversos escenaris i hem elaborat un document on s’estableix el protocol per la resolució de conflictes. Ens omple de satisfacció dir que els nens i pares han de signar aquest codi si volen formar part del CE Vila Olímpica”, comenta Corres.

D’altra banda, s’ha treballat en la formació dels tècnics per resoldre ràpidament els conflictes i s’han donat directrius als pares. Segons el director de la instal·lació “els entrenadors saben que han d’intentar suavitzar, mediar entre les dues parts, protegir a l’arbitre… I els pares han de respectar al rival, intentar no celebrar un gol quan hi ha una gran diferència al marcador…”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram