Fa poc més de quatre mesos que els Castellers de Barcelona van arribar ben amunt. Va ser la primera vegada que la colla castellera de la ciutat assolia una torre de nou pisos a la plaça de Valentí Almirall. Una fita rellevant ja que els de Barcelona tenen el local d’assaig al Districte on cada dia sumen punts la força, la constància, la voluntat i l’enginy. L’esforç dóna el seu fruit.

Per aquest motiu i, coincidint amb l’inici de la temporada, el passat dia 17 de març els castellers de Barcelona, seguits per bona part de l’afició, es van tornar a reunir a la plaça. Enguany l’objectiu era commemorar aquella fita. Enmig d’un acte de caire festiu i acompanyats pels Castellers d’Esparraguera i els Sagals d’Osona van descobrir una placa recordant el 3 de 9 amb folre que van carregar el dia 11 de novembre de l’any passat.

Poc després del tret de sortida i dels  ja tradicionals pilars caminant de les colles convidades, es va descobrir la placa commemorativa. Ara la paça de Valentí Almirall ja és, oficialment, una plaça de nou. Un fet que, segons Josep Sitjà, relacions públiques dels Castellers de Barcelona, “és un honor, un orgull i una senyal del potencial que té la colla”.

Tot i que la pluja va fer de les seves, la Diada d’inici de temporada no es va aturar. Les colles es van traslladar al local d’assaig dels de Barcelona on van concloure la jornada. Un cop sota coberta els de casa van descarregar un 3 de 8, el primer 2 de 7 de l’any, un 4 de 8, dos pilars de 5 i tres pilars de 4. Els convidats osonencs van, per la seva banda, van descarregar un  5 de 7, un 4 de 7 amb agulla, un 4 de 7 i, per acabar, un pilar de 5.  Finalment els Castellers d’Esparraguera van aixecar un 4 de 7, un 4 de 6 amb agulla, un 2 de 5 i també un pilar de 5.

CATALANISME A DUES BANDES

Amb la descoberta de la placa s’uneixen, en un mateix espai, dos referents catalans. Per una banda els Castellers, patrimoni cultural immaterial de la humanitat i, per altra banda, Valentí Almirall, considerat un dels pares del catalanisme modern. De fet va ser el capdavanter de la reivindicació  castalanista. Tant és així que l’any 1886 va publicar el que seria la seva obra cabdal, Lo Catalanisme i, l’any següent, va ser escollit president del Centre Català, l’objectiu del qual és defensar els interessos morals i materials de Catalunya.

45 ANYS DE VIDA

Els Castellers de Barcelona, nascuts l’any 1969, són la quarta colla més antiga de les que actualment existeixen. Estan per darrera dels Nens del Vendrell, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.

Tot i que els inicis no van ser del tot senzills, poc a poc, la colla es va anar integrant dins la societat barcelonina. D’aquesta manera i, a punt de celebrar els 45 anys de vida, el grup casteller ha esdevingut una agrupació consolidada i arrelada a la ciutat. Tant és així que la colla ja forma part del patrimoni de la ciutat. I és que els Castellers de Barcelona ja han rebut les màximes distincions per part de les diferents administracions com és el cas de  Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona i Premi Sant Martí del Districte de Sant Martí de Barcelona.

SER CASTELLER

Els Castellers de Barcelona volen continuar creixent. Segons assegura la colla “el nostre objectiu és aixecar torres humanes donant cabuda a gent de tot tipus: alts i baixos, prims i grassos, homes i dones, nens i grans”. Per aquest motiu els castellers obren les portes a tothom perquè diuen que “tots som necessaris, fins i tot el públic, recolzant la pinya”.

Així doncs tots aquells que tinguin entusiasme per formar part d’una colla castellera com la de Barcelona, poden assistir a un assaig o actuació per tal de veure com funciona una entitat d’aquest tipus des de dins. Els castellers assagen des de febrer fins al mes de novembre, quan acaba la temporada. I, com assegura Sitjà, “amb més gent és poden fer castells més grans, segurs i macos”.

Una vegada més, enguany, els Castellers de Barcelona faran pinya i treballaran dur “amb la dea de repetir castells de nou”, conclou Sitjà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram