La Lola (jersei fúcsia), en un acte solidari l’any 2001. Foto: Districte

La històrica veïnal del Poblenou Dolores González rebrà el pròxim 29 de juny un acte d’homenatge per part dels veïns del barri amb motiu del seu 100è aniversari.

González, coneguda com la Lola, és un símbol de solidaritat amb el veïnat, els immigrants i els més febles i una referent de la lluita antifranquista. Nascuda el 18 de juny del 1917 a El Puntal, Múrcia, des de petita va servir a cases de famílies de terratinents murcians. La seva família, compromesa amb la República, va patir penes de mort i el seu marit va estar a les presons franquistes i va ser perseguit durant molts anys.

Durant la dècada dels 40 va arribar a Barcelona, concretament al Camp de la Bota, on va viure fins a la dècada dels 50. Segons José Carlos Vallejo, president de l’Associació d’ex-presos polítics, la vida d’aquesta àvia que d’aquí a tres dies serà centenària és un exemple que mereix respecte i consideració: “Fins als anys 50 va viure al Camp de la Bota i va conèixer la misèria, el terrible so dels trets de matinada quan afusellaven les persones al mur i la por”.

Tot i aquesta realitat, González va convertir casa seva en un refugi pels membres del partit comunista i també per al veïnat que necessitava ajuda. El president de l’Associació de Veïns del Poblenou, Salvador Clarós, explica que la seva parada de fruita era coneguda per tots aquells “que no tenien diners però mai marxaven amb les mans buides”. La solidaritat de la Lola no es va aturar mai. L’any 2001 va convèncer el veïnat per donar suport als immigrants que feien vaga per demanar la regularització de la seva situació i, fins i tot, va fer d’àvia dels fills d’un grup de pakistanesos.

L’homenatge es farà al Centre Moral i Cultural de Poblenou a partir de les set de la tarda. Durant l’acte, l’actriu Mireia Clemente interpretarà el monòleg La Lola escrit per Ivan Campillo. El públic també podran gaudir de les actuacions del cor Iai@flautas i de la coral La Flor de Maig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram