Mur Richard Serra

L’escultura ‘El Mur de la plaça de la Palmera de Sant Martí. Foto: Ajuntament

La plaça de la Palmera amaga, a la vista de tothom, una escultura d’un dels autors contemporanis més destacats del segle XX. Enguany es compleixen 40 anys de la instal·lació a Sant Martí de ‘El Mur’, de l’artista nord-americà Richard Serra. L’aniversari coincideix amb la mort de l’escultor, que tot just va perdre la vida fa unes setmanes després de moltes dècades de carrera.

El llegat de Serra, però, no és gaire conegut al barri. El que sembla un mur de formigó normal és en realitat una escultura creada amb l’objectiu de monumentalitzar les zones obreres de la ciutat durant els anys 80.

“L’obra no ha sigut mai gaire ben rebuda i es va arribar a plantejar la seva demolició. No va ser fins que van començar a arribar autocars plens de turistes a fer fotos que es va sospitar de la importància de ‘El Mur’”, detalla José Ángel Borlán, president de la Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí.

Malgrat el reconeixement dels cercles artístics, molts veïns desconeixen el valor d’una de les obres més discretes de Serra. “Quan l’Ajuntament li va fer l’encàrrec, va demanar-li que fes servir materials més econòmics dels que utilitzava”, explica Borlán. De fet, l’insòlit ús de formigó i la ubicació en un barri humil han dotat d’una identitat única a ‘El Mur’.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram