Les obres ja porten un endarreriment de 19 mesos. Foto: Cristian López

L’actual projecte de les Glòries s’ha convertit en una cadena de disgustos. L’anterior versió de la plaça ja va arrossegar anys mala fama per la seva estètica i la buidor que va generar en el seu interior. Ara aquest projecte, segurament la gran obra de ciutat pendent juntament amb l’estació de La Sagrera, torna a copar titulars, i no precisament positius.

Sobrecostos, endarreriments, comissió d’investigació i aturada de les obres a la vista. Amb aquest breu resum queda tot dit. Anem per ordre. L’auditoria externa encarregada per l’Ajuntament ha confirmat que les obres dels túnels tindran un sobrecost de gairebé 12 milions d’euros, un 19,6% més respecte del preu de l’adjudicació. Segona mala notícia: l’auditoria també confirma que aquests mateixos túnels acumulen un endarreriment de 19 mesos. Això ja ha provocat que l’Ajuntament hagi encarregat un estudi jurídic per determinar quina és la responsabilitat que poden tenir les empreses que van el projecte del túnel. La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va deixar clar durant la presentació de l’auditoria que l’actual govern no vol “acceptar més endarreriments ni sobrecostos injustificats”.

Tot això ha provocat, i aquí entrem en la tercera part dels fets, que el Ple aprovès la setmana passada per unanimitat, a iniciativa de Ciutadans, l’obertura d’una comissió d’investigació sobre l’adjudicació de les obres.

Per tot plegat, el govern municipal està negociant -quarta fase del problema- amb la Unió Temporal d’Empreses (UTE) la rescissió del contracte, que suposaria la paralització de les obres -probablement durant un any- per fer una licitació d’un nou concurs per poder-les acabar. Per completar l’actual panorama cal afegir més coses. Les empreses consideren que el sobrecost no és del 19,6% sinó, atenció, del 60%. Es defensen argumentant que han hagut d’assumir un projecte diferent de l’inicial i que, diuen, els ha obligat a col·locar més metres de murs pantalla, entre altres qüestions. Aquesta diferència de parer pot provocar que aquestes empreses i l’Ajuntament acabin als tribunals.

Per últim, per acabar de contextualitzar, cal afegir que les obres formen part de la investigació del cas del 3% de presumpte finançament irregular de CDC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram