Chesum, eufòric en el moment de creuar la meta. Foto: ZMB

Un matí per recordar. El kenià Kipkemoi Chesum i l’etíop Helen Bekele es van proclamar guanyadors de la 39a edició de la Marató diumenge passat en una cursa que, per segon any consecutiu, va superar la xifra de 20.000 participants.

El triomf de Chesum, però, cobra una dimensió especial per diverses raons. Aquesta era la primera marató que corria l’atleta africà, que a més venia a fer de llebre per a un dels principals favorits, Sisay Jisa Mekonnen, que va haver d’abandonar. Chesum, que corre en la categoria paralímpica (té una malformació al seu braç dret després de patir un accident quan era un nen) va decidir continuar juntament amb el seu compatriota Jacob Cheshari i va travessar la meta amb una gran marca, 2 hores, 8 minuts i 57 segons. Així, el vencedor de la prova s’ha embutxacat 13.000 euros, els 3.000 amb els que ja comptava per ser llebre més els 10.000 de premi per haver guanyat la cursa amb aquesta marca.

L’altra gran protagonista de la jornada va ser Bekele, que va aconseguir escriure el seu nom en lletres daurades en la història de la cursa, rebaixant en 18 segons la millor marca de la història de la prova, que tenia Valery Jemeli Aiyabei. L’atleta d’Etiòpia va completar els 42 quilòmetres en 2 hores, 25 minuts i 4 segons.

A més, institucionalment i en el marc de la celebració dels 25 anys dels Jocs Olímpics del 92, els sis atletes que van aconseguir medalles en la cita olímpica no van voler perdre’s la prova i van rebre un homenatge i un d’ells, l’alemany Stephan Freigang, va tornar a córrer els 42 quilòmetres.

Per últim, la Marató també va servir com a epicentre de diferents causes solidàries i l’endemà de la cursa, l’organització va assegurar que aprofitant la cursa es van recaptar més de 80.000 euros per a diferents causes.