La pujada del preu de la llum provocada per la guerra de Rússia contra Ucraïna ha posat sobre la taula la necessitat de reduir urgentment la nostra dependència dels combustibles fòssils i garantir el dret de totes les persones a gaudir de subministrament elèctric a un preu raonable. No podem permetre que la classe treballadora pagui la guerra de Putin amb més pobresa energètica. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat una política innovadora, consistent a instal·lar plaques fotovoltaiques a l’espai públic perquè famílies en situació de vulnerabilitat s’hi puguin connectar, rebaixant la seva factura. Accelerem la transició verda i la posem al servei de la gent comuna. Fa 7 anys que l’Ajuntament de Barcelona impulsa polítiques i mesures que volen transformar la ciutat per fer-la més justa, més sostenible, més humana i més saludable. La ciutat (i els seus barris) és molt complexa i cal pensar solucions innovadores, que qüestionin privilegis i aprofundeixin en la construcció d’una ciutat de drets, també de drets energètics.

Tenim el ferm compromís d’avançar en el procés de democratització de l’accés a l’energia i del sistema elèctric, especialment davant l’actual crisi. Ja al 2020 es va aprovar a Barcelona la Declaració d’Emergència Climàtica, que pretenia marcar el camí cap a una transició ecològica justa a la ciutat.

Seguint l’estela de la Declaració, ara a Barcelona neix el projecte innovador d’instal·lar plaques fotovoltaiques a l’espai públic per abastir famílies de l’entorn. Aprofitem l’espai públic per avançar en l’assoliment de drets energètics. Sant Andreu és un dels districtes on s’instal·laran aquestes pèrgoles.

Accelerem la transició verda i la posem al servei de la gent comuna

Amb cada unitat familiar es compartiran uns 500W d’energia solar, que podria permetre l’estalvi de fins a un 25% de la factura elèctrica, uns 200 euros per a una família tipus. Sabem que hi ha comunitats de veïns que tindran més dificultats per instal·lar plaques fotovoltaiques als seus edificis i per això l’Ajuntament impulsa aquesta proposta, que permetrà a famílies de determinats barris l’accés a energia neta a un preu raonable.

La instal·lació de pèrgoles s’ha prioritzat als districtes de l’Eix Besòs i, per tant, a Sant Andreu s’instal·laran 6 de les 11 pèrgoles: quatre a la Trinitat Vella (a la plaça Josep Andreu Abelló, al Circuit de Modelisme, al Nus Trinitat-Parc Trinitat Vella i a Via Bàrcino), una a Sant Andreu de Palomar (Casernes de Sant Andreu) i una altra a Baró de Viver (plaça Pilar Miró). La priorització de les famílies es treballarà conjuntament amb els serveis socials de cada territori. Es preveu que en un futur es pot arribar a abastir 3.000 famílies.

Barcelona fa temps que ha obert camí en l’àmbit de les polítiques energètiques. Com a ciutat és una gran consumidora de recursos i d’energia, però alhora té una part de la solució a les seves mans, amb un immens potencial i una forta voluntat de canvi. Recordem la creació de l’operadora pública de Barcelona Energia posada en marxa el 2017 i que ben segur definirà el camí de les polítiques públiques energètiques a l’Estat i a Catalunya en un futur no llunyà.

Amb el projecte de plaques fotovoltaiques fem un nou pas, apostant per solucions innovadores i justes i que impactaran en la reducció de les desigualtats i en una millora de les condicions de vida de les famílies de Sant Andreu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram