Sant Andreu és un dels sis districtes on els comuns van aconseguir ser el partit més votat. Infografia: Línia Sant Andreu

La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig no es va produir al districte per només 436 vots. I és que al conjunt de Sant Andreu la formació més votada va ser, tot i que per poca distància, Barcelona En Comú. La victòria de Colau, veient el que va passar al conjunt de Barcelona ­–ERC es va endur la victòria per menys de 5.000 vots– va ser amarga, a l’espera dels pactes postelectorals que es puguin produir.

Així doncs, la llista que encapçalava Colau va ser la preferida dels andreuencs. Els comuns van aconseguir un total de 17.023 vots, que els van suposar el 23,2% dels suports. Gairebé el mateix percentatge de suports el va aconseguir ERC, 22,6%, mentre que de vots en va recollir 16.587. El duel entre els comuns i ERC va tenir un tercer actor convidat, el PSC. Els socialistes també van aconseguir quedar molt a prop dels dos partits més votats. Gràcies als 15.235 sufragis obtinguts es van enfilar fins al 20,7% dels suports, en el que va ser un gran resultat per al partit.

Qui no va obtenir uns bons resultats a Sant Andreu va ser Manuel Valls amb la candidatura BCN Canvi-Cs. Valls es va haver de conformar amb la quarta plaça i amb només 8.314 vots (11,3%). Pitjor li van anar les coses a Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn de cap de llista, que no va passar del cinquè lloc amb un suport molt modest (7,7%) després de reunir 5.631 vots. Per la seva banda, el PP de Josep Bou, tot i treure dos regidors, al districte no va arribar al 5% per molt poc. La CUP i BCAP-Primàries tampoc hi van arribar.

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, la cosa va estar mot repartida. Els comuns només van aconseguir la victòria en dos dels set (Sant Andreu i la Sagrera), tot i ser el partit més votat al conjunt del districte. ERC, per la seva banda, va aconseguir tenyir-ne de groc dos més, el Congrés i els Indians i Navas. Qui va aconseguir més victòries, tres, va ser el PSC, que va ser el partit més votat a la Trinitat Vella, a Baró de Viver i al Bon Pastor.

Així doncs, a Sant Andreu el resultat va ser ajustadíssim, ja que els comuns van aconseguir ser el partit més votat amb el 23,7% dels sufragis, mentre que els republicans es van quedar en el 23,6% i els socialistes, a més distància, en el 19,5%. A la Sagrera la victòria de Colau també va ser força ajustada, ja que va aconseguir un 22,8% dels vots i ERC el 21,6%. El PSC va quedar a prop de tots dos (20,9%).

Pel que fa a les victòries d’ERC, al Congrés i els Indians el triomf va ser molt ajustat, amb un 24,4% dels vots i els comuns a només tres dècimes. A Navas la distància va ser més gran, ja que ERC va obtenir el 24,3% i els comuns el 21,3%.

Per últim, les victòries socialistes van tenir patrons diferents però totes amb uns percentatges molt bons. El triomf més contundent va ser a la Trinitat Vella, on Collboni es va enfilar fins al 33,9% i va treure més de 10 punts a Colau (22,6%). En el cas de Baró de Viver la victòria va ser còmoda però no tan àmplia, amb el PSC amb un suport del 28,8% i els comuns del 22,7%. Al Bon Pastor hi va haver més igualtat i el PSC va guanyar amb un 27,5% i BComú va obtenir el 24,1%.

Les europees deixen un triomf molt ajustat del PSC

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu al conjunt de la ciutat. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista.

La victòria independentista, però, no es va produir en tres districtes. Sant Andreu va ser un d’ells, juntament amb Nou Barris i Sant Martí. Aquí va ser el PSC, amb Josep Borrell de cap llista, el partit que va obtenir més vots. A Sant Andreu, però, la victòria socialista va ser molt ajustada, ja que es va produir per menys de 1.000 vots respecte de JxCAT. Concretament, el PSC va obtenir 17.285 vots (23,7%) i JxCAT 16.496 (22,6%). Encara va ser més ajustada la diferència entre JxCAT i ERC, que va ocupar la tercera posició. Els republicans es van quedar a només 152 vots de la llista de Puigdemont, ja que en van obtenir 16.344 (22,4%). El quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem, el cinquè per a Ciutadans i el sisè per al PP.

Pel que fa als set barris del districte, el PSC va guanyar en quatre i JxCAT en tres. La Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor i la Sagrera es van decantar per als socialistes, mentre que Sant Andreu, el Congrés i els Indians i Navas van donar la victòria a Puigdemont. En aquests tres barris ERC va aconseguir quedar per davant dels socialistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram