Un dels nous contenidors intel·ligents. Foto: Districte

Des de dilluns funcionen a Sant Andreu els 15 nous contenidors intel·ligents de recollida d’orgànica després que el consistori fes marxa enrere amb el sistema de recollida porta a porta, cosa que ha suposat la desaparició dels centenars de bujols petits que s’havien repartit entre el veïnat.

Aquest canvi respon a la voluntat de l’Ajuntament de fer que els veïns ja no hagin de seguir cap calendari per llençar les bosses de l’orgànica. Tot plegat després de les múltiples queixes i protestes que va provocar el desplegament del porta a porta, que en diferents moments va deixar imatges no massa agradables d’alguns punts de Sant Andreu, on la brossa s’acumulava. Cal tenir en compte que la recollida dels materials reciclables seguirà funcionant amb el mateix format.

Els nous contenidors, però, sembla que de moment no han aconseguit aturar l’enuig d’una part del veïnat. De fet, des de dilluns ja s’han produït queixes d’alguns veïns, que han denunciat que els problemes segueixen. A Twitter, per exemple, s’han pogut veure diferents fotografies de punts on s’han seguit acumulant les bosses d’escombraries al carrer. Des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu, per la seva banda, destaquen que l’objectiu d’aquest canvi “és facilitar les coses a la gent”, però també lamenten que ja hi havia gent que “s’havia acostumat amb els bujols”. Santi Serra, el president de l’entitat, considera que, més enllà d’aquest canvi, el problema amb el porta a porta “és que s’ha polititzat”. Tot i això, i deixant de banda el rebombori dels darrers mesos, reivindica que la recollida d’orgànica ha augmentat molt d’ençà del porta a porta.

“L’Ajuntament ha escoltat”

Dilluns, per explicar aquest canvi, el director de neteja i recollida de residus de l’Ajuntament, Carlos Vázquez, va comparèixer públicament per defensar que l’Ajuntament “ha escoltat” els veïns. Al mateix temps, Vázquez també va admetre que les coses s’haurien pogut fer millor quan va dir que el que ha passat a Sant Andreu “demostra que en una gran ciutat la fracció orgànica mereixia que es fes d’una altra manera”.

Firmes rebutjades

D’altra banda, un grup de veïns que fa temps que mostren la seva oposició al porta a porta, i que s’agrupen al voltant de la plataforma amb el nom irònic de Fans del Porta a Porta –en forma part l’Associació de Veïns Sant Andreu Sud–, han denunciat que l’Ajuntament ha rebutjat les 4.326 firmes que van presentar per reclamar la introducció d’un punt a l’ordre del dia del plenari de l’Ajuntament. El seu objectiu era poder expressar el rebuig de part del veïnat a aquest sistema de recollida de residus. La negativa del consistori, expliquen aquests veïns, s’ha produït d’acord amb la sentència judicial del TSJC que va anul·lar les condicions que establia el Reglament de Participació Ciutadana.

Artadi: “Nyaps i incompetència”

Qui també hi ha volgut dir avui la seva sobre el porta a porta de Sant Andreu ha estat la presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi. Artadi ha dit que la implementació del sistema ha estat un “absolut desastre i un caos” i ha afegit que “és el manual de com carregar-te un barri meravellós”. La contundència de la cap de files de Junts per Catalunya no s’ha acabat aquí, ja que també ha acusat el govern municipal “d’incompetència alarmant, falta de diàleg i manca de consens entre els veïns”. “És una capa sobre capa de nyaps i incompetència”, ha conclòs després de lamentar que no s’hagi fet cas a les més de 4.300 firmes veïnals contra el projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram