Els vianants són els protagonistes gràcies a la reforma. Foto: Ajuntament

Valoració positiva amb alguns peròs. Aquest podria ser el resum de l’opinió que l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar i l’Eix Comercial de Sant Andreu expressen de la pacificació del tram principal del carrer Gran de Sant Andreu, que es va estrenar a principis d’agost.

“Ho valorem positivament perquè finalment ha estat una pacificació i no una conversió en zona de vianants”, afirma Pròsper Puig, president de l’eix comercial andreuenc. Puig afegeix que, en línies generals, “la gent està contenta”, tot i que també es mostra crític amb dos aspectes concrets. El primer és el de l’aparcament i el segon és el dels acabats de l’obra nova. Pel que fa a l’aparcament, Puig critica que pràcticament no hagi quedat llocs per als cotxes i lamenta que només hi hagi l’opció “d’aparcar als dos aparcaments privats que hi ha a la zona”. Pel que fa a l’obra nova, el president de l’eix comercial diu que no són de gaire qualitat i que “no dignifiquen el carrer, que és una artèria principal del barri”. “Hi ha algunes parts del terra que ja s’estan trencant amb el pes dels camions de les escombraries”, conclou Puig.

850 METRES
El tram del carrer que s’ha reformat és el que va de la rambla Fabra i Puig al carrer Joan Torras, que té una llargada de 850 metres. Les obres, amb un pressupost de gairebé cinc milions d’euros, es van acabar amb uns quants mesos de retard i han servit per transformar aquest tram del carrer en una plataforma única on els vianants i les bicicletes tenen preferència. L’Ajuntament també ha fet canvis de sentit en diversos trams del carrer per evitar que se segueixi fent servir de via ràpida per travessar el barri. La circulació dels cotxes està limitada als 10 quilòmetres per hora.

CONTROLAR LA VELOCITAT
Des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, el seu president, afirma que la pacificació és positiva però que “hi ha coses que s’han de millorar”. Serra parla d’alguns “defectes de forma” que s’han d’anar polint, com ara la situació dels contenidors. En aquest sentit, el president de l’entitat veïnal també apunta que a partir d’ara serà el moment de plantejar la instal·lació dels contenidors portàtils (tal com s’ha fet al Bon Pastor) i de la recollida selectiva amb el mètode del porta a porta. A banda, Serra també diu que s’hauran de fer algunes millores al paviment i reclama que la Guàrdia Urbans “es posi les piles” a l’hora de controlar la velocitat dels cotxes.

A banda dels canvis que es puguin fer, pròximament també s’haurà d’encarar la reforma del tram del carrer que va de Joan Torras a Palomar. El president de l’associació de veïns diu que seguiran “pressionant” als polítics perquè ho tirin endavant.