Els Tres Tombs, un clàssic de Sant Andreu. Foto: Districte

La tradicional celebració dels Tres Tombs de Sant Andreu va tornar a treure el passat 13 de gener milers d’andreuencs al carrer. Enguany la jornada festiva va estar marcada per les protestes, per segon any consecutiu, d’un grup d’animalistes i per la presència de pràcticament tots els candidats a l’alcaldia, que van aprofitar la jornada per valorar l’actualitat de la ciutat.

Així doncs, la cavalcada es va posar en marxa des de la plaça d’Orfila, com és habitual, tot i que el recorregut va ser una mica diferent per les obres al carrer Gran de Sant Andreu. Tal com ja va passar l’any passat, un grup d’animalistes format per una trentena de persones van expressar el seu rebuig contra la utilització d’animals per fer la diada. Els animalistes, que lluïen pancartes amb missatges com ara ‘Per als cavalls no és cap festa’, van protestar de forma silenciosa i quan va aparèixer el carruatge amb l’alcaldessa Colau van aprofitar per seguir-lo i exhibir les pancartes.

En declaracions als mitjans, Xavier Martí, portaveu del partit animalista PACMA, va afirmar que és “una gran hipocresia i una gran incoherència” que l’Ajuntament prohibeixi les carrosses turístiques impulsades per cavalls però no les dels Tres Tombs.

POSICIONAMENTS ELECTORALS
La festa dels Tres Tombs també va servir per comprovar que la carrera electoral de cara a les eleccions municipal del mes de maig ja està en marxa. Tots els candidats, amb l’excepció de Manuel Valls i Jordi Graupera, es van deixar veure per Sant Andreu i van comentar l’actualitat política. L’alcaldessa Colau va tornar a insistir en la necessitat que ERC doni suport a la unió del tramvia, mentre que Ernest Maragall no va voler concretar quina serà la decisió d’ERC. Sobre un possible pacte postelectoral amb Colau, Maragall va afirmar que actualment “la distància és explícita”.

Per la seva banda, Jaume Collboni (PSC) va insistir en la seva proposta de 1.000 nous agents de la Guàrdia Urbana, mentre que Neus Munté (PDeCAT) ­–tot i que no liderarà la candidatura­– va denunciar que la ciutat té un problema amb la seguretat. Per últim, el candidat del PP, Josep Bou, va parlar de la possibilitat d’un pacte de dretes com el d’Andalusia. A banda dels candidats, també es van deixar veure l’exalcalde Trias i el president del Parlament, Roger Torrent.