La crisi econòmica està passant factura a quasi tothom. Òbviament, la població més desfavorida és la que ho està passant pitjor i, en aquest sentit, les persones immigrades són un dels sectors més colpejats. Aquest factor ha provocat la tornada de molts immigrants al seu país d’origen i, a la vegada, ha frenat l’arribada d’estrangers.

Així s’explica que, per segon any consecutiu, hagi disminuït el nombre d’immigrants que han viscut en el darrer any a Barcelona. La població estrangera a tota la ciutat s’ha reduït fins a un 2,3% (6.312 persones) entre l’1 de gener del 2010 a l’1 de gener del 2011. La xifra d’immigrants a la ciutat comtal ha passat de 284.632 a 278.320 persones.

Aquestes xifres, extretes de l’informe estadístic sobre la població estrangera que cada any edita l’Ajuntament de Barcelona, demostren un canvi de tendència en els últims dos anys respecte als anys anteriors, durant els quals la població immigrant va anar augmentant proporcionalment.

La crisi econòmica dels darrers anys i l’estabilització de les persones immigrades, que van arribar al país ja fa alguns anys, ha reduït l’impacte que provocava fa un temps el fenomen de la immigració.

300 PERSONES MENYS

Sant Andreu és un lloc d’acollida i un espai de trobada de la ciutat, és cert. Però igual de cert és que no és dels districtes on s’hagi allotjat més població immigrant en els darrers anys. Actualment, hi viuen 18.801 persones estrangeres. Una xifra que no arriba a representar el 13% de la totalitat del veïnat.

Aquest nombre de residents estrangers situa el districte de Sant Andreu com el quart amb menys immigració de la ciutat. Amb una xifra de veïns immigrants encara més inferior es troben Gràcia (17.851 persones), Sarrià-Sant Gervasi (15.403) i les Corts que, amb 9.020 persones estrangeres, és el districte amb menys població immigrant.

Respecte les xifres de l’any passat, cal destacar que la població estrangera a Sant Andreu s’ha reduït en 308 persones, passant des de més de 19.000 (19.109) a dia 1 de gener del 2010 a les 18.801 a dia d’avui.

TENDÈNCIA A LA BAIXA

Les xifres presentades a l’informe estadístic mostren que en tots els districtes de Barcelona es dóna una reducció de la població immigrada. Depenent de cada districte, però, aquesta disminució és més pronunciada o menys.

Així doncs, hi ha l’exemple de Nou Barris que durant aquest any ha experimentat una reducció de tant sols 29 persones. Les circumstàncies del districte fa que tingui una població estrangera que supera el 16% de tots els seus residents.

Per altra banda, hi ha altres zones on el nombre d’immigrants s’ha reduït sustancialment. És el cas de Gràcia, d’on han marxat més de 1.100 estrangers; o l’Eixample, on la xifra de població immigrant ha disminuït amb 1.046 persones menys.

L’Eixample, però, és un dels districtes que compten amb una població estrangera més nombrosa, juntament amb Ciutat Vella o Sant Martí. Amb 45.777, 40.938 i 34.781 immigrants, respectivament, són les tres zones de Barcelona que acullen més immigrants entre els seus veïns.

DÈCADA D’INTEGRACIÓ

Segons el comissionat d’Immigració i diàleg intercultural, Daniel de Torres, aquesta reducció no és només un reflex de la crisi econòmica, sinó que també es pot llegir com el símbol de que “es consolida la dècada d’integració, deixant enrere la dècada d’acollida”.

Això explicaria que les arribades de persones d’altres països a causa del reagrupament familiar també s’hagi anat reduïnt, any rere any des del 2007. L’evolució de les dades, a tot Barcelona, ha passat de 6.943 arribades l’any 2007 a les 4.156 d’aquest darrer any. Sant Andreu és un dels districtes on, durant els darrers 12 mesos, s’han demanat més demandes de reagrupament familiar. S’han sol·licitat un total de 413, però la tendència a la baixa també s’ha fet palesa.

El comissionat d’Immigració De Torres ha afegit que Barcelona està “davant d’un nou i important repte: gestionar aquesta diversitat i garantir la convivència entre els barcelonins”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram