El moment de la recollida del premi de l’Impremta Baltasar 1861. Foto: Twitter (@eixosbcn)

L’Hotel Arts de Barcelona va ser el passat 2 de desembre l’escenari de la XVII edició dels Premis Barcelona Comerç. Un establiment del districte que va néixer quan Sant Andreu era encara un poble va ser guardonat: la Impremta Baltasar 1861, situada al número 152 del carrer Gran de Sant Andreu. “Ens va fer molta il·lusió aquesta distinció perquè dona ànims i energia per continuar”, celebra Jordi Bosch, membre de la família Baltasar i cinquena generació que treballa en el negoci.

Aquest comerç va néixer en una Barcelona que estava molt lluny d’assemblar-se a l’actual i, a més, ara, les impressions tradicionals són cada cop menys habituals. El negoci podria haver-se extingit en una ciutat tan digitalitzada i amb una ciutadania força acostumada a llegir o consultar documents a través de les pantalles. Però la Impremta Baltasar 1861 ha sabut preservar l’ofici sense renunciar a les noves tecnologies imprimint amb el sistema tradicional i digital. I, precisament, és per aquesta raó que va guanyar el Premi Barcelona Comerç al Comerç Històric. “Unim diferents tècniques i unim tradició amb modernitat”, afegeix Bosch.

160 anys oberts

El mateix nom de la Impremta Baltasar 1861 deixa clar que la seva trajectòria no és curta. L’origen de la seva història es remunta, detalla, al moment que el seu rebesavi va fundar la impremta a Sant Andreu, exactament en el mateix lloc on es troba ara. En aquell moment Sant Andreu era un poble industrial i la raó per la qual va néixer el negoci és perquè faltava una impremta al municipi.

Ara que ha plogut tant des d’aquells inicis, és inevitable no recordar com aquest comerç ha sobreviscut a tres segles diferents, acompanyant el barri en grans moments de canvis positius i també de retrocés. “Va viure la Primera República, la Segona República, la guerra civil i tres canvis de monedes, entre altres. Hi ha hagut molta història”, recorda Bosch.

El valor del comerç de proximitat

A l’entrega dels guardons hi van assistir 280 comerciants, autoritats i personalitats vinculades al món del comerç o la política, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès; l’alcaldessa Ada Colau i el president de la Fundació Barcelona Comerç. Salva Vendrell. Durant el seu discurs, Vendrell va reivindicar el gran valor del comerç de proximitat, va recordar el seu paper clau en l’economia i la vida de Barcelona i, alhora, el seu ferri compromís amb la ciutat, la innovació i el veïnat, sobretot en els moments més difícils. Els darrers mesos són un clar exemple.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram