El nou mercat és un espai ample i té les façanes de vidre. Foto: Línia Sant Andreu

“Encara no em situo. On eren els pollastres?”, pregunta un home mentre arrossega el carro de la compra pel Mercat de Sant Andreu. L’escena demostra que la clientela encara s’està acostumant a aquest nou equipament, inaugurat el passat 15 de setembre a la plaça Mercadal, la ubicació tradicional del mercat del barri. Però, parant l’orella a les converses de paradistes i compradors, és fàcil comprovar que la valoració general és positiva.

Durant gairebé cinc anys, els veïns de Sant Andreu han hagut de fer la compra a la carpa provisional del carrer de Sant Adrià. Els paradistes s’hi van traslladar a finals de 2017 amb la promesa de poder estrenar el nou mercat al cap d’un any i mig, de cara a la segona meitat de 2019. Poc s’imaginaven aleshores que a finals de 2019 seria quan començarien les obres, i que després vindria una pandèmia que provocaria encara més retards.

Malgrat tot, la sensació entre els venedors és que “l’espera ha valgut la pena”, tal com coincideixen a dir en Toni, la Victòria i el Juanjo, de la peixateria Eulàlia, Josep i Fills. “És molt maco i té molta llum”, afegeixen. La llum que entra gràcies a les façanes de vidre és, precisament, el que més destaca la presidenta del Mercat de Sant Andreu, Elisenda Pons, que creu que això fa “ressaltar moltíssim el producte”. Pons es mostra “molt contenta” amb el nou espai i assegura que els clients també ho estan.

“Tota la vida havíem comprat aquí i ara hem tornat”, comenta l’Assumpta, una clienta de sempre que xerra amb dos veïns més, l’Alfons i la Núria, a un dels bancs del nou mercat. “És tot un detall que hi hagin posat bancs”, celebren, tenint en compte que bona part de la clientela és gent gran.

Millor, però “més amagat”

“Teníem ganes de venir al mercat nou, però al provisional no hem estat gens malament”, admet la Mari, de Fruites Paquita. De fet, la ubicació dels últims cinc anys té un avantatge respecte a la plaça Mercadal: “Allà hi havia Can Fabra, la biblioteca, els col·legis… estàvem al mig, i a més teníem trànsit pels dos costats, de manera que el mercat era més visible”, recorda Pons. Ara, en canvi, “només s’hi pot entrar pel carrer Vintró” i l’equipament queda “més amagat”, diu. Tot i això, confia que la clientela nova que han aconseguit gràcies a la ubicació temporal els acompanyi també en l’emplaçament actual.

En aquest sentit, Pons ha trobat a faltar que l’Institut Municipal de Mercats fes més difusió del trasllat a la plaça Mercadal. “Hem sol·licitat que posin alguna indicació”, explica, però de seguida afegeix un matís: “Els veïns de tota la vida ja saben on som. Aquest és el nostre lloc”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram