Imatge d’algunes de les casetes del nucli històric de Sant Andreu. Foto: Districte

Les casetes de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar són un patrimoni molt valuós, ja no només de Sant Andreu i del conjunt del districte, sinó de tota la ciutat. Amb la intenció d’augmentar la seva protecció, l’Ajuntament va anunciar el passat 8 de desembre l’aprovació inicial d’un pla especial per protegir i conservar una part més del patrimoni històric de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar.

Així doncs, el pla contempla protegir un 10% més d’edificis protegits, que representen un total de 130 finques. Actualment, el 48% del nucli històric ja està protegit i conservat. En aquest pla, que ja estava previst durant el mandat anterior i que concreta i desenvolupa el Pla General Metropolità anterior, hi ha inclosa la part on hi ha les cases més representatives del que era la morfologia urbana i el cens edificat abans de l’agregació de Sant Andreu de Palomar a Barcelona l’any 1897.

L’espai que es protegirà té una superfície de 27 hectàrees i va des de la plaça d’Orfila fins a l’avinguda Meridiana, i des del carrer d’Ignasi Iglésias fins a la confluència dels carrers de Grau i Gran de Sant Andreu. Tal com va explicar l’Ajuntament, es catalogaran com a ‘bé d’interès urbanístic’ (obliga al manteniment de la finca i no es pot enderrocar) 9 edificis, 11 més tindran protecció de ‘bé d’interès documental’ (es permet l’enderroc sempre que es presenti i s’aprovi un estudi històric i arquitectònic) i el conjunt del que queda establert com a ‘Poble Antic’ tindrà una fitxa.A banda dels 11 edificis que seran ‘bé d’interès documental’, també tindran aquesta catalogació la ‘Mitgera Pomera’, situada al carrer Ruben Darío número 15, i el jardí privat ‘Catalunya en petit’, ubicat al carrer Grau 41-43.

Durant la presentació del pla, la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va explicar que una de les prioritats del govern municipal és “protegir els nuclis antics que per la seva idiosincràsia històrica formen part de la memòria col·lectiva dels veïns i de la memòria històrica”. Per la seva banda, la regidora del Districte, la socialista la Carmen Andrés, va recordar la importància de “preservar l’herència rebuda que explica la transformació social i urbanística del districte” i al mateix temps va destacar que “no només es protegeixen les façanes sinó també alguns elements interiors”.

“UN ANY I MIG TARD”
Des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, tot i celebrar la mesura, recorden que s’emmarca en una modificació del PGM que ja estava prevista al mandat anterior. La vocal d’Urbanisme de l’associació, Montse Tarré, afirma a Línia Sant Andreu que la mesura “està bé” però afegeix que “no entenem per què l’actual govern ha esperat un any i mig quan el projecte ja estava redactat al mandat anterior”.

D’altra banda, Tarré apunta que ara seria necessari que es concreti “el pagament -per part de l’Ajuntament- de les expropiacions que encara queden pendents però per això no hi ha partida econòmica”. La situació es podria desencallar a principis de gener, quan està previst que els veïns afectats i l’Ajuntament es reuneixin.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram