Artur Mas assegura que el dia 9 de novembre hi haurà “locals, urnes i paperetes” per votar la pregunta acordada des d’un principi. Foto: Jordi Bedos / ANC

“Anem endavant. El 9N hi haurà locals, urnes i paperetes”. Aquest és el missatge que va voler llançar dimarts 14 Artur Mas després d’una nit plena de desconcert i que va acabar amb el consens polític “esquerdat”, en paraules del president. La seva proposta es presenta com una “consulta anticipada a la definitiva”: unes eleccions plebiscitàries amb una eventual gran coalició sobiranista.

Les reaccions polítiques han estat dispars i variants en els últims dies i ara es busca refer la unitat dels partits sobiranistes davant d’un nou 9N que, en forma de procés participatiu, no és la consulta que s’havia pactat però sí una oportunitat per votar la pregunta acordada i tornar a demostrar la força de la majoria social a favor del dret a decidir. A més, partits i entitats volen complementar la jornada amb una protesta per denunciar el govern espanyol davant la Unió Europea per haver impedit la consulta original.

ELS DETALLS QUE SE SABEN
La nova ‘consulta’ no es farà d’acord amb el decret del 9N, suspès pel Tribunal Constitucional, sinó partint de “marcs legals preexistents de participació ciutadana” competència de la Generalitat. Això té diverses conseqüències, també per al govern espanyol: la possibilitat d’impugnar-la és difícil –tot i que ja ha anunciat que ho vol fer–.

Dit això, no hi haurà un cens electoral: caldrà registrar-se personalment amb el DNI al lloc de la votació al moment d’exercir el vot –de manera informàtica per evitar duplicitats–. Ho podran fer els majors de 16 anys residents a Catalunya i també els catalans que visquin a fora però que al DNI hi consti que resideixen aquí. En aquest sentit, no hi haurà vot anticipat però els 15 dies posteriors al 9N es podrà votar si s’acredita que no es pot fer el dia 9, de tal manera que el dia 10 només es donaran els resultats provisionals.

Per dur a terme la nova ‘consulta’ es necessitaven 20.000 voluntaris –una xifra que s’ha superat àmpliament, sobrepassant els 40.000– i es disposarà de 6.434 meses electorals en 1.259 locals, sobretot instituts públics de la Generalitat. 942 dels 947 municipis tindran locals: el 99,9% de catalans no s’haurà de desplaçar del seu municipi per poder votar.

L’ANC de Sant Andreu es bolca amb la campanya pel doble Sí

La branca territorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Sant Andreu s’ha bolcat les darreres setmanes amb la campanya pel doble Sí i en la defensa del 9N i la independència.

El passat diumenge 19 d’octubre, després d’assistir amb una nombrosa representació a la concentració de la plaça Catalunya en defensa de la consulta del 9N, l’ANC de Sant Andreu va organitzar una festa a la plaça Can Fabra que va consistir en una trobada de voluntaris amb diversos parlaments i un mos final. El mateix dia 19 també es va dur a terme la campanya del porta a porta que promou la mateixa ANC, batejada com a Gigaenquesta. L’acció es basa en les visites porta a porta, inspirada en la tradició anglosaxona, per tal que els ciutadans puguin expressar com voldrien que fos Catalunya en el cas de convertir-se en un Estat independent.

El desplegament dels voluntaris va anar acompanyat de la instal·lació de diverses taules amb informació sobre el procés independentista, el 9N o qüestions relacionades amb un hipotètic futur Estat català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram