El passat dia 27 de setembre es va celebrar el Dia internacional del Turisme i l’Associació de Barris per a un Turisme Sostenible (ABTS) s’hi va afegir amb una nova crítica al sector.

En un comunicat, l’entitat torna a apuntar algunes de les raons per les quals, com ja ha fet reiteradament, critica les conseqüències negatives del model turístic actual de la ciutat. L’ABTS esmenta aspectes com “l’expulsió del veïnat, la precarització del mercat laboral, la substitució del comerç d’ús quotidià per negocis turístics inútils per a la vida quotidiana, la massificació de la xarxa de transports, la contaminació de l’aire o el trencament de la ciutat com a lloc de vida”, entre altres, per demanar canvis al sector.

Malgrat això, l’Assemblea es felicita perquè considera que la ciutat ha avançat molt “en termes de percepció social” sobre el turisme (de fet, és la primera preocupació per als veïns de la ciutat, segons el darrer Baròmetre BCN impulsat per l’Ajuntament). L’ABTS considera que els barcelonins estan deixant de percebre el turisme com “el conte de fades explicat pels lobbies” i que comencen a veure’l com “el relat de terror que expliquem les persones que patim la pressió que arriba fins a l’expulsió.”

L’ABTS apunta que, malgrat aquest canvi, any rere any se superen els rècords d’afluència de turistes i que aquesta tendència no ha canviat després de l’atemptat que va patir la ciutat el passat 17 d’agost. De fet, l’Assemblea va més enllà i critica que “lobbies i administracions aprofiten un fet tan lamentable per destinar encara més fons públics a la promoció del turisme”.

Tot i aquestes males sensacions, l’ABTS acaba el seu text anunciant que reivindicacions com les seves comencen a ser habituals en altres territoris. De fet, l’Assemblea recorda que a les Illes Balears es va celebrar una manifestació anomenada #FinsAquíHemArribat i que el Comitato No Grandi Navi de Venècia també ha celebrat les Jornades per la Defensa dels Territoris Europeus. A més, explica que va participar en diferents activitats a finals de setembre a ciutats com Sant Sebastià i Lisboa i acaba anunciant que ja s’està treballant en la creació d’una xarxa de ciutats europees per poder fer “un discurs crític amb la indústria turística a escala internacional”. Palma, Venècia, València, Lisboa, Madrid, Roma o Sant Sebastià són algunes de les ciutats que l’integraran.

PISOS TURÍSTICS
I és que una de les derivades del turisme és la proliferació de pisos turístics a la ciutat, especialment significativa en els districtes més cèntrics. Per tractar aquesta qüestió, el passat 18 de setembre la FAVB es va reunir amb l’alcaldessa Ada Colau i amb els regidors Gala Pin i Josep Maria Montaner.

En la trobada, la federació va reclamar a l’equip de govern més esforços per controlar aquests pisos amb reforç de la inspecció i que es reguli la retirada de llicència en cas d’acumulació de sancions. També es van tractar temes com els narcopisos i la municipalització d’alguns serveis públics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram