Colau s'adreça als militants durant la nit electoral. Foto: ECP

Sant Andreu és lila. Aquesta és la principal conclusió al districte de les eleccions al Congrés espanyol que es van celebrar aquest diumenge. En Comú Podem, la formació encapçalada per Xavier Domènech, i impulsada per l’alcaldessa Colau, va aconseguir uns grans resultats al Districte, on va obtenir 24.424 vots que li van permetre superar la barrera del 30% de suport. De fet, Sant Andreu ha estat un dels vuit districtes de la ciutat on En Comú Podem ha estat la força més votada. Només Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts, on la victòria va ser per a Democràcia i Llibertat, han estat l’excepció.

L’àmplia victòria de la filial catalana de Podem va suposar que la formació lila aconseguís el doble de vots que el segon partit més votat, que per molt poc va ser el PSC. Els socialistes, que fa quatre anys van ser el partit guanyador al districte, van perdre més de 10.000 vots i van passar de rebre el 31% del suport (22.960 vots) al 15,7% (12.692 vots).

Qui va estar a punt d’ocupar aquesta segona posició va ser ERC. Els republicans es van quedar a pocs vots de superar els socialistes després d’aconseguir 12.380 sufragis i un 15,32% de suport. La candidatura republicana, encapçalada per Gabriel Rufián, va superar amb escreix els resultats del 2011. Mentre que fa quatre anys només va obtenir el 6,93% dels vots (5.093), diumenge la xifra es va enfilar fins al 15,32% de suport (12.380 vots), a només quatre dècimes del PSC.

A continuació dels republicans, és a dir, la quarta força més votada, va ser Ciutadans, que en el conjunt de Barcelona i Catalunya va obtenir uns resultats inferiors als esperats. La llista encapçalada per Juan Carlos Girauta va aplegar al districte el 13% del suport gràcies a 10.509 vots. Darrere seu s’hi va situar el PP, que va ser el penúltim partit dels que van aconseguir representació. Els populars van rebre el vot de 9.192 veïns i veïnes (11,37% de suport). Es tracta d’unes xifres que, per als populars, van suposar perdre quasi 6.000 vots i pràcticament la meitat percentual de suports.

En la mateixa línia, a Democràcia i Llibertat tampoc li van anar bé les coses al districte. Amb Francesc Homs al capdavant, la coalició independentista de CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament només va poder ser la sisena formació més votada després d’aconseguir 8.478 vots (10,49% de suport).

Per últim, Unió Democràtica de Catalunya va aconseguir uns resultats testimonials. La formació encapçalada per Duran i Lleida va quedar molt lluny d’aconseguir entrar al Congrés. De fet, al districte només va aconseguir 1.159 vots (1,43%), 220 més que el partit animalista PACMA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram