Joana Hurtado, al costat de responsable de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats. Foto: Mar Vila / ACN

Art Barcelona Associació de Galeries (Abe), l’Associació de Crítica d’Art de Catalunya (ACCA) i Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) han assegurat estar “perplexes” per la gestió, per part de l’Ajuntament, de la Fabra i Coats en el seu doble vessant de Centre d’Art i Fàbrica de Creació. Les entitats, després que l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) confirmés que desfà la fusió entre els centres feta el 2019, denuncien els “canvis de rumb” municipals i, de retruc, la “degradació” del càrrec de Joana Hurtado, escollida per concurs per dirigir aquests dos espais fusionats i que ara serà “cessada i recontractada amb caràcter de treballadora autònoma per dirigir únicament el centre d’art”.

De fet, la fusió dels dos centres ja havia estat qüestionada per les tres associacions quan l’ICUB els va consultar en el moment que es preparava el concurs de direcció. Ara l’Ajuntament fa marxa enrere i, un any i mig després d’haver accedit al càrrec, Hurtado deixarà de dirigir els dos centres i s’ocuparà només del Centre d’Art, mentre l’ICUB gestionarà internament l’activitat com a Fàbrica de Creació, amb Carles Sala de coordinador a l’espera de convocar-se un nou concurs, segons diuen les entitats.

La nova decisió, consideren aquestes tres entitats, és un nou gir que “degrada” el càrrec creat fa tot just un any i mig amb un cessament “que no pot ser discrecional i que hauria d’atendre les mateixes variables que varen portar a la selecció del projecte i al nomenament d’Hurtado”.