Els veïns van gaudir de la jornada d’inauguració de Can Fontanet. Foto: Ajuntament

El passat 21 de març es va celebrar la inauguració del renovat espai de Can Fontanet, un dels recintes de l’antiga fàbrica industrial Fabra i Coats, amb una jornada de portes obertes que va començar a les 5 de la tarda i que va comptar amb la presència de diferents representants de les associacions veïnals i del govern municipal.

D’ara endavant, Can Fontanet serà el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu, un espai que aprofitarà la Societat per a la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu del Palomar.

Can Fontanet era un antic estable situat al número 25 del carrer Parellada. A finals de juny de l’any passat van començar un conjunt de remodelacions al seu interior però mantenint el seu aspecte gràcies a la utilització de tancaments d’obra vista, encavallades i teules. En aquest sentit, quan van començar les obres, el regidor Raimond Blasi va destacar que “les actuacions en aquest espai són essencials per a la recuperació del patrimoni històric del recinte fabril de la Fabra i Coats i de tot el districte de Sant Andreu i serveixen per fer un pas endavant en la transformació d’aquest recinte en un important pol d’equipaments”.

Una altra novetat és una construcció annexa que connecta Can Fontanet amb un altre dels edificis de l’antic complex industrial, que servirà com a vestíbul per als visitants, tot i que l’espai manté l’entrada modernista del carrer Parellada per a l’entrada i la sortida de tots els carruatges i els cavalls.

UNA FESTIVITAT ARRELADA
Si es parla de festa i de tradició al districte de Sant Andreu, és obligatori pensar en la Festa dels Tres Tombs. Aquesta és una festivitat molt arrelada a la història de la pagesia catalana. La diada se celebra arreu del país amb motiu de l’onomàstica de sant Antoni Abat (el 17 de gener), i consisteix en donar tres voltes a l’interior de la població amb carros, cavalls i bestiar de tir. La Festa dels Tres Tombs té uns lligams molt profunds amb Sant Andreu, després de més de 150 anys d’història en un territori que històricament havia viscut de l’agricultura i la ramaderia.

A Sant Andreu, les carrosses i els genets recorren diferents carrers fins a arribar a la plaça Orfila, on la gent s’aplega per tal que els seus animals domèstics siguin beneïts. La desfilada de bandes de música, cavalls i carruatges segueix pels carrers i finalitza al carrer Ferran Junoy.

Mantenint viva la tradició

El renovat espai de Can Fontanet serà aprofitat com a centre d’interpretació per la Societat per a la Festa de Sant Andreu del Palomar, l’entitat andreuenca que vetlla per continuar amb aquesta històrica tradició.

La Societat va néixer el 1924 de la mà de transportistes i altra gent de Sant Andreu que vivien del món eqüestre. Ben aviat, els membres de l’entitat es van començar a dotar de patrimoni, van confeccionar la bandera el mateix any de la seva fundació i els guarniments per cavalls i carros a final de la dècada de 1920.

La Societat ha participat en totes les edicions dels Tres Tombs, des de la seva creació fins avui, tret dels anys de la Guerra Civil, quan la festa no es va poder commemorar.

Actualment, uns 40 membres s’ocupen de mantenir viva aquesta tradició centenària.

 

Un espai ple d’història que apropa el món eqüestre a tothom

L’espai de Can Fontanet és una nau diàfana que històricament acollia quadres en l’època d’auge de l’agricultura a Sant Andreu de Palomar, a finals del segle XIX. Compta amb una superfície construïda d’uns 230 metres quadrats i amb les reformes que s’han dut a terme s’han creat diferents espais que aprofitarà la Societat per a la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu del Palomar amb diferents usos. Quildo Serrano, membre de la Societat, explica a Línia Sant Andreu que “l’espai està pensat per apropar el món eqüestre a la població. A més, es faran visites de centres d’educació infantil i primària”.

En un dels laterals hi ha una quadra amb quatre compartiments per als cavalls de l’entitat. “No tindrem els animals allà sempre, seria complicat per temes de ventilació i temperatura, sinó que els portarem quan hi hagi visites”, detalla Serrano.

D’altra banda, la zona central de la nau és un espai diàfan pensat per a l’exposició dels carruatges dels Tres Tombs de Sant Andreu. “Un dels que hi haurà exposat, el Carro de Carrera, és un tipus de vehicle molt particular, només n’hi ha 3 o 4 semblants a Catalunya”, diu Serrano. També s’ha recreat un forn de ferrer i les eines necessàries per ferrar els cavalls. “Una altra de les peticions que hem fet des de la Societat és un nou espai per restaurar els carros” afegeix Serrano.

Per últim, al pis superior s’ha habilitat un espai audiovisual, on es projectaran documentals sobre les quadres històriques i sobre la història de Sant Andreu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram