Pare Manyanet

L’advocada dels pares de la Kira López, Carla Vall, ha lamentat la decisió. Foto: Arxiu

L’Audiència de Barcelona ha arxivat el cas del suïcidi de l’alumna de 15 anys del col·legi Pare Manyanet, Kira López. Fa unes setmanes, el titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona també va tancar-lo, després de concloure que no hi va haver assetjament.

Segons ha avançat RTVE aquest dimarts, l’Audiència sosté que “no s’ha pogut constatar els fets” ni tampoc vincular la seva mort “a cap acció d’una persona determinada”. De fet, a través dels documents publicats pel mitjà a través de les xarxes socials, també subratlla que “cap de les diligències practicades” ha pogut determinar què va portar la jove a llevar-se la vida el 19 de maig del 2021. “Tampoc es pot vincular a la inacció del centre escolar”, afegeix.

En aquests documents també es pot veure com l’òrgan admet que el suïcidi de la jove pot ser “devastador pels progenitors i tots aquells que la van conèixer i l’estimaven”. Malgrat la situació, però, recorda que “l’àmbit penal no és l’espai oportú per la cerca de consol o de respostes”. “Els espais restauratius en l’àmbit comunitari i educatiu poden ser de gran ajuda per ajudar a elaborar el dol i atorgar als progenitors el reconeixement i suport que necessiten, tasques que res tenen a veure amb el procés penal en el qual ens trobem”, conclou, donant per arxivat un cas que ha generat versions oposades des d’un primer moment.

Fets prescrits

També recorda que la investigació penal té com a objectiu determinar si s’ha comès un crim i les persones que han participat en aquest, i assenyala que ha de tenir “uns límits” i evitar que es converteixi “en una causa general contra una persona o institució”.

Finalment, afegeix que, “encara que s’hagués produït assetjament” – en aquest cas per part de menors – els fets ja estarien prescrits. “L’adolescència és un moment crític i moltes bromes, paraules o ús de xarxes socials formen part del seu dia a dia. No estem aprovant aquestes conductes i som conscients de la necessitat d’educar correctament els infants en el respecte l’empatia i la solidaritat per evitar aquestes situacions”, sosté, “una tasca que no només ha de ser dels centres educatius, sinó també dels progenitors i la resta de societat”.

“Ni un sol foli”

L’advocada dels pares de la jove, Carla Vall, ha lamentat a través de diverses piulades a Twitter que “malgrat haver constatat l’existència de diferents capítols d’assetjament escolar en diversos moments de la seva vida”, no s’ha pogut tancar per la via penal. “Hem de seguir vetllant pel benestar i protecció dels drets dels infants i procurar que mai més torni a passar”, ha afegit, donant les gràcies als lletrats de l’Ajuntament de Barcelona i carregant contra la Generalitat: “Ni un sol foli després de la seva personació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram