Sant Andreu és un dels districtes on ERC va aconseguir ser el partit més votat. Infografia: Línia Sant Andreu

Les eleccions al Congrés del 10 de novembre van deixar a Sant Andreu un nou guanyador respecte de les que es van celebrar el 28 d’abril. I és que ERC, amb Gabriel Rufián com a cap de llista, va aconseguir arrabassar el primer lloc al PSC, que el 28A va ser el partit més votat. La participació va ser del 74,9%, mentre que el 28A va ser del 79,4%.

En aquesta ocasió, doncs, els republicans van ser la força més votada, tot i patir una caiguda dels suports. A l’abril van superar la barrera dels 20.000 vots –van arribar als 20.832 (24,2%)–, mentre que ara es van haver de conformar amb 18.184 sufragis (22,2%). És a dir, la caiguda d’ERC va ser de més de 2.600 vots i de dos punts percentuals.

Pel que fa als socialistes, la seva pèrdua de suports va ser més gran que la d’ERC. La candidatura que liderava Meritxell Batet va perdre més de 3.400 vots, ja que va passar dels 21.166 de l’abril als 17.785 d’ara. Percentualment, la caiguda va ser de gairebé tres punts.

El podi, tal com va passar a l’abril, el va tancar En Comú Podem, que tenia Jaume Asens com a cap de llista. De la mateixa manera que ERC i el PSC, els comuns també van perdre suports, concretament una mica més de 1.200. El 28A en van obtenir 15.678 i en aquesta ocasió van baixar fins als 14.415. La baixada no va arribar a ser d’un punt, ja que van passar del 18,2% al 17,6%.

ELS TRES QUE CREIXEN
Mentre que els tres primers partits (ERC, PSC i En Comú Podem) van perdre vots, n’hi va haver tres que van millorar els seus resultats. Un d’ells va ser JxCAT, que va passar del cinquè al quart lloc. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va guanyar uns 700 vots –de 6.739 a 7.432–, fet que li va suposar passar del 7,8% dels suports al 9,1%.

El segon partit que va anar a l’alça va ser el PP, que amb Cayetana Álvarez de Toledo va aconseguir passar del sisè al cinquè lloc. Els populars van obtenir 6.508 vots (8%), mentre que a l’abril es van quedar en 4.705 suports (5,5%).

La tercera formació que va créixer va ser Vox. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, a Sant Andreu va aconseguir uns 1.600 vots més, ja que va passar dels 2.481 sufragis de l’abril (2,9%) a 4.090 (5%). Tot i això, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga no va passar de ser el vuitè partit al districte.

DEBACLE DE CIUTADANS
El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va perdre gairebé la meitat dels vots que havia aconseguit a l’abril. Va passar de 9.694 (11,2%) a 4.950 (6,1%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del quart.

Per últim, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 5.329 vots, que van representar el 6,5% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el sisè partit més votat, per davant de Ciutadans i Vox.

Els socialistes guanyen en 4 barris, els republicans en 3

Pel que fa als barris del districte, el PSC, tot i quedar per darrere d’ERC, van guanyar a més barris. Concretament, es van imposar quatre barris (la Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor i la Sagrera), mentre els republicans ho van fer en tres (Sant Andreu, el Congrés i els Indians i Navas).

En el cas del PSC, el resultat més bo el va obtenir a la Trinitat Vella, amb un 34% dels suports i el més fluix a Navas (19,8%). En els quatre barris on els socialistes van guanyar, la segona força va ser Catalunya En Comú en tres d’ells (la Trinitat Vella, Baró de Viver i el Bon Pastor) i ERC en el cas de la Sagrera.

Respecte ERC, el seu millor resultat el va firmar al Congrés i els Indians (24,3%) i el pitjor a la Trinitat Vella (11,6%). En els tres barris on els republicans van guanyar, la segona força va ser en els tres casos el PSC i el tercer lloc el va ocupar Catalunya En Comú. Els comuns, per la seva banda, van aconseguir el seu millor resultat al Bon Pastor (20,3%), on van ser el segon partit més votat. On van tenir menys suports va ser a Navas (16,1%).

Pel que fa a JxCAT, el millor resultat el va firmar al barri de Navas, on va obtenir un 11,7% dels suports, mentre que el pitjor va ser a Baró de Viver (3,2%). El PP, per la seva banda, va tenir el suport més ampli a la Sagrera (9,6%), la CUP al Congrés i els Indians (8,1%), Ciutadans a Baró de Viver (8,5%) i Vox a Baró de Viver (12%). Cal remarcar que el resultat de Vox a Baró de Viver va ser el tercer millor de la ciutat després de Torre Baró i Pedralbes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram