Baldoví (segon per l’esquerra) en una sessió amb el futbolista Sergio Lozano. Foto: Àlex Baldoví

Quines imatges i persones ens venen al cap quan pensem en el Brasil? Esportivament, és impossible que no apareguin noms com Pelé, Ayrton Senna, Oscar Schmidt, Gustavo Kuerten o Ronaldo. Un pèl més enrere en la preferència d’aquest país trobem el futbol sala, en el qual els brasilers són cinc cops campions del món, i que és l’esport que estima l’andreuenc Àlex Baldoví. Des del febrer de l’any passat, aquest jove viu a Sao Paulo i és el coordinador de tot el futsal de la Barça Academy d’aquesta ciutat.

DEL CAMP AL PARQUET
Baldoví explica a Línia Sant Andreu que el trànsit del futbol 11 al futbol sala és en la categoria cadet (14-15 anys). “Sempre havia jugat a futbol, malauradament pel futbol, i amb el futsal vaig tenir un enamorament a primera vista”, assegura, entre rialles. Les seves primeres passes les va fer a l’AE Sant Andreu, on el va entrenar Luis Cerdán, però no només jugava, sinó que també començava a entrenar joves del planter.

“Al futsal tot semblava més proper i després d’arribar al sènior vaig jugar a equips de Tercera i Segona B. Al Barceloneta Futsal em vaig quedar sorprès del projecte social que hi havia planificat David Caballero juntament amb Sergio Arnàs. Allà vaig trobar la proximitat i la humanitat que buscava i vaig créixer molt com a persona”, diu.

En les pràctiques de la universitat viu “una experiència increïble amb el filial del Barça”, i cita Oscar Alonso, també membre de la junta l’AE Sant Andreu, i Albert Calonge, preparador físic del juvenil blaugrana, per “encaminar les primeres passes d’allò que tant havia somiat”. Baldoví comença a entrenar a la Barça Escola alhora que és el coordinador del Barceloneta Futsal i és llavors quan rep el correu amb l’opció de marxar al Brasil.

TOT S’ATURA
“Vaig rumiar-ho durant tot un cap de setmana i amb molts nervis vaig decidir presentar-me”, confessa, afegint que “qualsevol dels meus companys estava preparat per venir, soc un afortunat”. “Tot anava rodat, arribo el febrer del 2020 al país, amb un projecte de futbol d’un any i mig en marxa, sent el de futbol sala el primer projecte internacional de la secció, i de sobte un gir de 180 graus, amb la notícia dels primers positius a Europa”, lamenta.

Tot i que de moment quedava lluny de casa, quan a Espanya va començar el confinament, el Barça va ordenar que al Brasil es fes el mateix. “Va ser un any molt difícil, i encara més estant sol i tancat a casa, lluny de la família”, explica l’entrenador, que va passar uns mesos a Barcelona abans de poder tornar a començar, tot i que el febrer la pandèmia colpejava de nou el Brasil. “Vam haver de reinventar-nos una altra vegada, amb dinàmiques online”, explica el tècnic, que conclou la seva explicació assegurant que “en el futur espero poder gaudir del país amb normalitat, conèixer el veritable Brasil i poder desenvolupar aquest projecte amb un altre escenari”.