El pa de pagès del Forn del Passeig ha estat considerat el millor de Catalunya l’any 2023 i el 2017. Foto: Forn del Passeig

Per tastar el millor pa de pagès de Catalunya cal visitar un clàssic andreuenc: el Forn del Passeig, fundat el 1964. Aquest negoci, amb quatre botigues en diferents punts de Sant Andreu, ha estat el guanyador del concurs anual que organitza la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, una fita que també va aconseguir l’any 2017.

El responsable del forn i artífex del pa doblement guardonat, Miquel Guich, creu que el premi és “un reconeixement a la feina ben feta”. Abans del 2017, recorda, al Forn del Passeig feien un pa de pagès “més senzill”, però aquell any el van millorar i van guanyar el concurs. Des d’aleshores, han tornat a passar per un procés de transformació, amb un canvi d’obrador –d’un de petit a un de més gran– que els ha generat “maldecaps”, reconeix Guich, però que “ha funcionat”.

Miquel Guich, del Forn del Passeig, amb el premi. Foto: IGP Pa de Pagès Català

Pel que fa al pa, el premiat el 2017 no és el mateix que el que ha estat premiat aquest 2023. “Hem canviat una massa mare sòlida per una de líquida”, detalla.

Els secrets d’un bon pa

Per a Guich, un “bon pa de pagès” ha de ser “un pa rodó, amb una bona cocció perquè no s’escapin els aromes de l’interior i que la molla sigui humida”. Però, sobretot, la “clau” d’un bon pa són les hores de fermentació. El temps. Per entendre fins a quin punt això és important, Guich posa d’exemple el pa que van presentar el concurs: “El concurs va ser un dissabte, però vam començar a amassar el pa dijous”.

La dedicació del Forn del Passeig ha tingut enguany una recompensa en forma de premi, però també la té cada dia en forma de fidelitat per part dels clients. Això sí, amb el guardó “es nota” encara més, admet Guich. “Aquests dies ve clientela habitual que abans no comprava pa de pagès i ara sí, però també ve gent nova. Fins i tot hi ha gent que compra el pa com a regal o per portar-lo a casa dels amics quan els conviden a sopar”, celebra el forner. I és fàcil d’entendre per què ho fan: si dius als amfitrions que portes el millor pa de pagès de Catalunya, quedes com un rei.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram