Imatge de la Policia Nacional a l’IES Joan Fuster. Foto: Twitter (@annacornet)

Algunes de les imatges més dures de les actuacions policials que es van produir durant la celebració del referèndum del passat 1 d’octubre es van veure a Sant Andreu. Concretament, a l’IES Joan Fuster, on la Policia Nacional va entrar per la força per tancar el centre, que feia de col·legi electoral, i endur-se les urnes, i a l’Escola Estel, on va passar el mateix.

La jornada electoral, com va passar arreu de Catalunya, va començar ben d’hora al Joan Fuster. A partir de les cinc del matí va anar arribant gent al centre per intentar garantir que es pogués votar amb tranquil·litat. Una tranquil·litat, però, que va durar ben poc un cop va començar la votació, ja que aquest institut va ser un dels primers col·legis electorals del país on va entrar la Policia Nacional. La presència policial va provocar la reacció pacífica dels centenars de persones que hi havia a fora de l’institut. Els agents antiavalots de la policia van respondre amb força i van acabar entrant al recinte després de trencar més d’un vidre. La tensió va continuar en augment i hi va haver càrregues policials. Tot plegat mentre la gent cridava “No tenim por!” i entonava Els Segadors. També es van poder veure llàgrimes en els rostres de molta gent, que remarcava que “nosaltres som gent de pau”.

L’IES Joan Fuster, però, no va ser l’únic punt on la jornada va quedar alterada. A l’Escola Estel els ciutadans que van voler votar també van patir l’actuació de la policia. Agents antidisturbis hi van entrar esbotzant la porta per tot seguit fer fora la gent a la força. Tal com va passar al Joan Fuster, la reacció pacífica de la gent, amb crits com ara “Votarem!”, va ser la norma.

Una cosa similar, tot i que amb una mica menys de contundència policial, va passar a l’Escola de Joves Trinitat Vella. La policia va requisar-hi les urnes més fàcilment, ja que en aquest col·legi electoral no hi havia gaire gent fent resistència pacífica. El quart col·legi electoral que es va quedar sense vots va ser el que hi havia al CEIP Ramon y Cajal. En aquest cas, per temor a la repressió policial es van invalidar les votacions i no es va poder fer el recompte. Així doncs, van ser quatre dels 21 col·legis electorals els que van quedar anul·lats. En el cas de Sant Pere Nolasc, els Mossos d’Esquadra es van endur les urnes quan el recompte ja s’havia fet.

Tot plegat va provocar que el recompte de vots quedés condicionat. Sigui com sigui, la xifra final de vots, tal com va avançar fa uns dies el digital l’Exprés de Sant Andreu, va ser de més de 35.500 vots, cosa que col·loca la participació al voltant del 33%.

18 DENÚNCIES
Les diferents càrregues policials van provocar que el passat 6 d’octubre un jutge de Barcelona obrís diligències per lesions a 130 persones en col·legis electorals de l’1-O. D’aquests 130 lesionats que s’inclouen en aquestes diligències, nou són de l’Escola Estel, vuit de l’IES Joan Fuster i un de l’Escola de Joves Trinitat Vella.

L’actuació de la policia també va provocar que durant l’aturada general del 3 d’octubre, centenars de veïns es concentressin davant de l’IES Joan Fuster i l’Escola Estel per mostrar el seu rebuig a la violència viscuda dos dies abans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram