La Fabra i Coats tornarà a convertir-se aquests dies en la Fàbrica dels Reis d’Orient. Foto: Districte

Nadal, per als més petits, és sinònim d’alegria i emoció, principalment a causa de l’arribada, la nit del 5 de gener, dels Reis d’Orient. Aquesta tradició d’origen religiós on, segons el Nou Testament, uns mags van dur regals -or, encens i mirra- a Jesús guiats per un estel, provoca que el dia 6 de gener els nens i nenes es despertin, si s’han portat bé al llarg de l’any, amb aquells regals que unes setmanes abans havien demanat a la carta als Reis.

Però, d’on surten aquests regals? Quin és el seu origen? Qui ho vulgui descobrir ho podrà fer ben aviat a la Fàbrica i Coats que, per cinquè any seguit, acollirà la Fàbrica dels Reis d’Orient els dies 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener entre les sis de la tarda i les nou del vespre amb l’entrada gratuïta. L’espectacle, organitzat pel Districte de Sant Andreu, coincideix amb els dies previs a la Nit de Reis i transforma la Fabra i Coats en la fàbrica i el magatzem de joguines dels Reis Mags.

L’antic recinte fabril andreuenc es convertirà aquests dies en una fàbrica de joguines que estarà mig tancada. Els reis no hi seran, però els treballadors que hi queden convidaran els nens i nenes de la ciutat a entrar d’amagat a la fàbrica. Els visitants, un cop hagin passat per l’entrada secreta, a través d’una muntanya de cartes antigues, podran comprovar com els follets que ajuden els reis treballen per classificar totes les cartes a l’oficina de correus màgica.

Al mateix temps, la mainada tindrà l’oportunitat de descobrir les sorpreses que s’amaguen entre les muntanyes de paquets del magatzem de regals. També es podrà observar tot el que passa a dins de la fàbrica a través d’un gran finestral, il·luminat amb colors, darrere del qual els follets treballen per tenir-ho tot a punt per a la nit més màgica. Serà una gran oportunitat perquè pares i fills coneguin junts, i de primera mà, la història que hi ha al darrere de la nit del 5 de gener.

PERSONATGES I ESPAIS
Els grans protagonistes d’aquesta fàbrica de joguines són els follets, que seran obrers de fàbrica. Faran molts torns a causa de la gran demanda de regals i n’hi haurà alguns de guàrdia i d’altres despertant per anar al seu lloc de treball. Les seves orelles punxegudes, el seu barret i el seu maquillatge els delataran com a éssers fantàstics.

A banda del paper central dels follets, aquesta edició de la Fàbrica dels Reis d’Orient tindrà un component artístic més ampli que en edicions passades. Entre els monitors s’introduiran una sèrie d’artistes que, amb les seves habilitats, sorprendran el públic amb actuacions de dansa, música i cant. Les actuacions estaran adaptades a l’espai on passen els visitants i, gràcies al seu disseny, permetran que els nens puguin jugar amb els elements decoratius i d’atrezzo. Aquestes representacions es faran sense escenaris i a peu de terra i sempre estaran en funcionament. Cal afegir que, a cada zona també hi haurà un artista destacat, ambientat en una altra època (obrers de principis de segle), que donarà la benvinguda fent de speaker i explicant la zona.

D’altra banda, la fàbrica estarà dividida en quatre espais: l’entrada secreta, l’oficina de correus màgica, el finestral de fàbrica i el magatzem de joguines. A l’entrada, que serà un petit secret, hi haurà un magatzem de joguines d’ara i de cartes del passat, mentre que a l’oficina de correus màgica es classificaran les cartes dels infants. A la finestra de fàbrica, que tindrà una estètica marcadament infantil amb una barreja entre el disseny de Mariscal i l’art rus d’avantguarda, es crearan figures i colors als finestrals. Per últim, el magatzem de joguines serà un espai pensat per al descobriment musical on els més petits podran veure com una joguina pot ser una eina d’aprenentatge.

ORGANITZACIÓ
Enguany l’organització de la Fàbrica dels Reis d’Orient va a càrrec de l’empresa d’organització d’esdeveniments L’Espectacleria. Es tracta d’una companyia especialitzada a crear “espectacles únics” a través d’una aposta clara per la creativitat, l’art dramàtic i la posada en escena. Alguns dels seus projectes realitzats en l’àmbit cultural són la cavalcada de Reis d’Horta-Guinardó, el 20è aniversari del Museu d’Història de Catalunya o la Fira del vi de Rubí.

Des de l’Espectacleria expliquen que la Fàbrica dels Reis d’Orient serà “un espai industrial, gairebé nòrdic i minimalista, on els nens i nenes han de tenir la sensació d’haver-hi entrat sense permís, de nit”. Tot i això, “no volem un espai ‘prohibit’, sinó que els infants siguin acollits de molt bon grat pels follets”, afegeixen des de l’empresa.

 

Un espectacle que també
aposta per la integració laboral

La Fàbrica dels Reis d’Orient també es caracteritza per la seva aposta a favor de la integració laboral de persones que pateixen dificultats per trobar feina.

Així doncs, s’ha establert una col·laboració amb diverses entitats per afavorir els més necessitats. L’empresa L’Espectacleria, a l’hora de confeccionar les diferents propostes artístiques, ha incorporat persones en situació de vulnerabilitat per tal de dignificar la seva tasca artística i laboral.

L’aspecte inclusiu es pot apreciar en tres acords de col·laboració . El primer fa referència a l’àmbit musical amb el programa d’inserció social del Taller de Músics de Barcelona. L’acord estableix que part dels músics seran d’aquesta entitat.

El segon punt de col·laboració fa referència a la diversitat funcional. A través del programa de dansa inclusiva de Neus Canalias, a l’equip de dansa hi haurà ballarins amb dificultats motores. Les coreografies estaran adaptades per a ells i formaran part activa en els diferents microespectacles de dansa.

Per últim, també hi ha una col·laboració en l’àmbit del monitoratge amb l’associació Tamaia. S’inclouran dones en risc de maltractament entre els diferents grups de monitors. L’objectiu és millorar la salut biopsicosocial, que és un punt important en la recuperació de la seva autoestima.

Des de l’Espectacleria remarquen que “la feina està ben feta si la fan professionals, sigui quina sigui la seva situació social, física, o mental”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram