arquebisbat capella segadors

L’Ajuntament, l’Arquebisbat i la pàrroquia han oficialitzat el pacte aquest matí. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Andreu de Palomar han signat aquest dilluns al matí el conveni per a la rehabilitació de la coberta de la Capella dels Segadors. La regidora del Districte, Marta Villanueva; el Bisbe Auxiliar i Vicari general de Barcelona, Javier Vilanova; el rector de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, mossèn Toni Roman i la representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten, han oficialitzat l’acord.

La Capella dels Segadors va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de lloc històric, l’any 2022. Es troba adossada a la parròquia actual, entre el carrer dels Segadors i la plaça de les Dones de Motor Ibérica, al bell mig de la trama urbana que va constituir l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar. És l’única estructura, conjuntament amb la rectoria del recinte eclesiàstic, que encara es preserva de l’antiga parròquia.

Primer pas per a tenir nous usos

El conveni permetrà rehabilitar la coberta de la capella amb l’objectiu de consolidar-la estructuralment i, d’aquesta manera, preservar la seva memòria històrica. La consolidació estructural de la capella és un primer pas perquè l’espai esdevingui un centre d’interpretació i un museu que “relacioni el passat, el present i el futur d’aquest espai en el conjunt del territori i del país”.

La regidora del Districte, Marta Villanueva, ha celebrat aquest acord “que dona resposta a una històrica reivindicació veïnal” promoguda des de la parròquia, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i altres entitats veïnals, i que permet “recuperar i conservar una part del patrimoni cultural i històric de Sant Andreu de Palomar i mantenir viva la memòria col·lectiva”. “La restauració de la capella reforçarà la identitat del barri i la nostra herència cultural, a més de proporcionar oportunitats educatives per a promoure la consciència històrica i l’apreciació del nostre patrimoni” ha remarcat la regidora.

La intervenció suposarà una inversió total de gairebé 300.000 euros, dels quals l’Ajuntament n’aporta 130.000. Amb aquest conveni, l’Arquebisbat es compromet a executar les obres en un termini màxim de dos anys. Alhora, es crearà una comissió de seguiment formada per les parts signants del conveni i per representants del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram