El Consorci va presentar un pla l’any passat per fomentar el turisme a la zona nord. Foto: Consorci Turisme Baix Llobregat

346.211 turistes. Aquesta és la xifra de visitants que durant els mesos d’estiu d’enguany van arribar als hotels del Baix Llobregat, segons dades de l’Observatori del Consell Comarcal. Però si ens fixem només en els municipis de la zona nord de la comarca, la xifra cau notablement fins als 41.041 turistes en el mateix període, cosa que suposa un 11,85% del total.

Aquesta diferència no és cap novetat, sinó que és la tendència habitual del sector turístic al Baix Llobregat. Conscient d’això, ja l’any passat, el Consorci de Turisme de la comarca va impulsar el Pla Estratègic de Desenvolupament Turístic de la Zona Nord del Baix Llobregat, que es va presentar el 10 d’abril de 2018. Partint d’un estudi elaborat per l’empresa CatEmocions, el pla busca potenciar els atractius turístics tant del conjunt de l’àrea nord com dels diversos municipis que la formen. A més, estableix tres tipus de turisme que cal incentivar: el cultural, l’enogastronòmic i el de natura.

En relació amb aquest darrer àmbit, la primera acció que contempla el document és el projecte ‘Els 7 miradors de Montserrat’, que es troba en la fase de recerca de finançament, segons ha informat recentment el Consell Comarcal. L’objectiu de la iniciativa és aprofitar les vistes privilegiades de la muntanya que es poden gaudir des del Montserratí, per tal de fixar set miradors naturals i panoràmics que esdevinguin pols d’atracció turística. La idea és que els excursionistes puguin passar un dia fent una ruta per diferents poblacions, però sempre amb Montserrat com a nexe d’unió.

Un cop es posi en marxa el projecte, es determinaran quins han de ser els miradors de les localitats que en formen part: Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires. De moment, se sap que l’Ajuntament d’Olesa ha proposat el Coll de les Espases i el d’Abrera, el castell de Voltrera.

MÉS ENLLÀ DELS MIRADORS
A banda d’aquesta primera actuació, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat es planteja emprendre més mesures. Seguint amb el turisme de natura, pretén desenvolupar el senderisme a la zona vinculant-lo amb el Pla de Senders Turístics de la comarca, a més de potenciar les activitats relacionades amb el benestar i realçar el fet de ser una “terra de mines i fonts d’aigua”.

Pel que fa al turisme cultural, destaca la importància de les dues Passions, però també se suggereix la creació de rutes temàtiques. Finalment, quant al turisme enogastronòmic, cal tenir en compte la rellevància de les fires, tallers i altres activitats per promoure els productes locals.