Nens simulacre risc químic

Les persones que es trobaven a la zona rebien una alerta al mòbil. Foto: Caterina Tallón / ACN

Protecció Civil ha posat a prova aquest dimecres el sistema d’alerta per risc químic a 16 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. A les 11 del matí, les sirenes de les zones de risc químic d’aquestes poblacions han sonat i les persones que s’hi trobaven properes han rebut una alerta al mòbil, amb un so estrident i un missatge informatiu del simulacre. En una situació real, haurien rebut les instruccions de confinament.

“Aquest tipus de prova ens serveix per testejar el sistema i el funcionament de les sirenes, però també és important perquè la població es familiaritzi amb el so i estigui preparada per si un dia hi ha una emergència real”, ha destacat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany.

Tot i que al tractar-se d’un simulacre no era necessari confinar-se com sí que ho seria en cas que les sirenes sonéssin per una situació real, l’escola Josep Pla de Sant Andreu de la Barca sí que ha volgut viure la prova simulant al 100% una situació real, amb tot el protocol que comportaria, per esenyar als alumnes com actuar.

El simulacre a l’escola

A les 11 en punt han arribat a tots els telèfons mòbils de l’escola Josep Pla de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) -un dels 50 centres que han confirmat que seguirien el simulacre- els missatges d’alerta de Protecció Civil acompanyats d’un so estrident per informar del simulacre per risc químic. Dos minuts després han començat a sonar les sirenes i els alumnes que estaven al pati jugant han començat a formar fileres per tornar a les aules, tal i com marca el protocol que han assajat els darrers dies.

Un cop a classe, els infants i docents han tancat portes, persianes i s’han quedat asseguts fins que al cap d’un quart d’hora ha tornat a sonar una nova sirena que indicava la fi del simulacre. L’Arnau Gimeno, alumne de 5è, creu que “han mantingut la calma perquè era només una prova” però està convençut que en una situació real aflorarien més els nervis.

El cap dels Serveis Territorials de Protecció Civil a Barcelona, Juan Ramon Cabello, estava present durant el simulacre a l’escola i ha felicitat els alumnes i docents per “seguir tan bé les indicacions en cas de situació de risc químic”. Cabello ha volgut donar un missatge tranquil·litzador a les famílies, perquè, en el cas que es donés una situació com la simulada, “les escoles saben com han d’actuar”.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, la regidora d’Educació, Infància i Família, Anna Serra, també ha valorat “molt positivament” l’experiència i ha lloat la tasca prèvia que ha fet el personal docent per a preparar els nens i nenes davant d’aquest confinament fictici. Ha afegit que els infants, un cop més, són un “clar exemple d’aprenentatge”.

Serra ha explicat que a Sant Andreu de la Barca han començat per les escoles però “la idea és convertir l’experiment en una taca d’oli que es vagi traspassant a la resta de població”. En aquest sentit, ha recordat la pandèmia de la covid-19 i ha dit que situacions d’emergència “poden passar”. “Fer simulacres com aquests fa que tinguem una societat més preparada i més segura”, ha afegit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram