crema de restes vegetals

Crema de restes vegetals. Foto: Almos Bechtold/Unsplash

La nova Llei estatal de Residus, en vigor des de l’abril, prohibeix cremar restes vegetals com es podia fer fins ara. En comptes d’això, els ciutadans hauran de reciclar-les. El canvi de la normativa està causant que molts veïns d’Olesa veuen denegades les seves sol·licituds, que anys anteriors s’aprovaven sense problemes. La mesura també s’aplica a agricultors o silvicultors professionals.

L’única excepció per la crema de restes és quan hi ha una malaltia o una plaga de la vegetació, que ha de ser confirmada per tècnics de la Generalitat o dels Agents Rurals. També es permeten focs d’esbarjo, per exemple barbacoes, sempre que no impliquin cremar restes vegetals. En aquests casos, els sol·licitants hauran de signar una declaració responsable indicant que estan complint la normativa pertinent.

De fet, la nova llei exposa que el reciclatge s’ha de dur a terme preferentment mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica o portar-les a un gestor de residus. Altres mètodes són l’autocompostatge per transformar el residu i fer-lo servir d’adob i triturar les restes i fer-les servir en el mateix terreny.

Els residus vegetals que els veïns demanaven cremar i que ja no podran fer-ho eren, normalment, restes de poda, jardineria, hort, agricultura i feines forestals. Les persones que tinguin pensat fer focs en els supòsits legals mencionats, hauran de comunicar-ho prèviament de forma telemàtica (en un enllaç proporcionat per l’Ajuntament d’Olesa), amb cita prèvia presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana o a les oficines de les Delegacions territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram